Idei de amenajare a băii în 2023 

Atât în magazine, cât și pe website-urile de specialitate, întâlnim o gamă largă de materiale pentru amenajarea unei băi – gresie porțelanată sau neporțelanată, travertin, piatră sau cuarț versus plăci ceramice, faianță dreptunghiulară sau pătrată -, o varientate mare de culori și diferite prețuri. Deși decizia finală va fi puternic influențată de gusturile personale și nevoile fiecărui membru al familiei, câteva caracteristici sunt definitorii atunci când alegem să decorăm baia.  

Plăcile ceramice rămân în topul preferințelor, atât ale specialiștilor cât și ale consumatorilor, când vine vorba despre decorarea încăperilor cu umiditate crescută și cu schimbări constante de temperatură, precum băile. 

Apoi, baia este un loc în care este important să se păstreze curățenia, deci folosirea frecventă a unor substanțe puternice este absolut necesară. De aceea, gresia și faianța sunt cel mai adesea folosite și recomandate pentru amenajarea acestora. Mai mult decât atât, au un aspect curat și proaspăt și sunt ușor de întreținut, pentru că presupun o curățare și o întreținere simplă cu substanțe uzuale, nu speciale.  

În plus, plăcile ceramice nu necesită tratamente speciale după montare și au un ciclu de viață de zeci de ani. Porozitatea gresiei și a faianței este extrem de importantă, în special atunci când plăcile urmează să fie montate în încăperi ce necesită  pardoseli rezistente la umezeală. Porozitatea este definită de raportul dintre golurile de aer și masa solidă a plăcilor de gresie și faianță. Aceasta influențează procentul de apă absorbit în plăci. Astfel, cu cât o placă este mai densă, cu atât absoarbe mai puțină apă, deoarece are mai puține goluri de aer. 

Pentru a se evita accidentările prin alunecare, este absolut necesar să utilizați o gresie cu un grad de aderență ridicat. Plăcile ceramice porțelanate cu suprafețe mate și mai ales cele cu relief sau mozaicurile porțelanate conferă siguranță bună împotriva alunecării.  

Pentru un plus de protecție, CESAROM vă pune la dispoziție și gama safe+. Gresiile porțelanate safe+ sunt tratate ireversibil cu o dispersie coloidală de nanoparticule de argint (AgNP), protecție înglobată în compoziția  plăcilor înainte de ardere. Prin ardere acestora la 1200 C, se creează o barieră bacteriostatică, igienică, intrinsecă, ce nu se degradează în timp.  

Toate plăcile ceramice CESAROM îndeplinesc normele americane și europene din industrie. Puteți consulta aici certificatele de testare antibacteriană realizate de laboratoarele germane QualityLabs BT GmbH ale protecției Safe+. 

Idei de amenajare  

Albul predomină când vorbim despre amenajarea unei băi, precum și nuanțele de gri/crem, pentru că oferă un sentiment de calm, confort, lumină și voie bună. Este o culoare prietenoasă pentru ochii noștri, care permite relaxarea, mai ales după o zi lungă de muncă. 

În 2023, însă, revin în vogă culorile. Se anunță, din acest punct de vedere, un an în tonuri puternice, vibrante. De la culorile neutre care au dominat trendurile în ultimii ani, vedem o trecere către o paletă mai bogată de culori, puternice și finisaje lucioase, care aduc cu o notă sofisticată spațiului dumneavoastră. 

Negrul rămâne în tendințe, fie că vorbim de accente (accesoriile de baie și/sau obiecte sanitare), fie de plăcile ceramice de dimensiuni mari, care creează un spațiu impunător și foarte elegant. 

Nuanțele de roșu cărămiziu (terracotta) sunt în trend în anul 2023 și permit amenajări sofisticate în combinație cu o nuanță neutră, gri sau crem. 

Culorile intense își pun amprenta în decorurile cu motive botanice exotice sau florale, în nuanțe de verde închis, albastru și roșu. Aceste decoruri compun imagini tip tapet cu ajutorul cărora se poate placa un perete întreg dintr-o baie sau backsplash-ul bucătăriei. 

Plăcile ceramice tip “Terrazzo” – un design cu intarsii de pietre colorate intrat puternic în trendul amenajărilor interioare în anul 2022 devine vedeta anului 2023, într-o varietate de combinații de culori și finisaje mate și lucioase. Prin culori și efecte, creează un puternic  impact decorativ și este astfel o opțiune importantă pentru finisarea pereților în amenajări cu personalitate, nu doar pentru placarea pardoselilor. 

Plăcile ceramice porțelanate de dimensiuni mari, cu design marmorat tip Onix într-o varietate mare de nuanțe și finisaje, creează un aspect elegant, luxos în baia amenajată. Aceste plăci ceramice înlocuiesc cu succes rocile naturale care au dezavantajul că necesită întreținere specială și foarte atentă. 

Idei de amenajare baie mică de bloc 

Dacă scopul dumneavoastră este de a transforma aspectul clasic al unei băi de apartament într-unul modern, poate chiar de lux, plăcile de mozaic sunt o bună alegere. Nu doar că oferă dinamism, dar în plus dă culoare și strălucire oricărei încăperi. Bucățile de mozaic de forme pătrate, dreptunghiulare sau alte geometrii sunt asociate modelului, colecției alese pentru placarea pereților sau a podelelor. Foliile de mozaic pot fi tăiate și creează o opțiune de decorare a unei porțiuni limitate a peretului, ceea ce aduce o soluție de decorare în băile mici. 

O altă modalitate de a oferi băii dumneavoastră un stil aparte este de a decora un perete sau doar o bucată de perete într-o nuanță mai închisă. Pentru acest lucru se pot folosi același tip de faianță, însă într-o nuanță mult mai închisă sau chiar faianță decorativă. Se găsesc pe piață o gamă largă de culori, într-o varietate de elemente geometrice inspirate din natură, care să vă inspire. 

Idei de amenajare baie modernă 

Pentru cei care preferă să abordeze un stil modern în amenajarea băii,  recomandările sunt de a utiliza plăci 3D cu suprafețe lucioase și nuanțe deschise, decoruri cu motive geometrice sau tip Terrazzo și nu în ultimul rând de a utiliza mozaicuri. Cu ajutorul decorurilor ceramice sau mozaicurilor care aduc vibrație, o baie cu faianțe monocolor și nuanțe neutre va deveni modernă.  

Idei de amenajare baie rustică 

Când nu suntem limitați de spațiu și ne dorim un aspect mai surprinzător, rustic, vă puteți juca cu diferite culori și texturi. De aceea, plăcile tip patch au devenit foarte la modă pentru placarea suprafețelor din băi. Disponibile într-o varietate de stiluri, dimensiuni și culori, vă oferă șansa de a vă testa creativitatea. 

Fie că vă doriți să adăugați culoare spațiului dumneavoastră sau să creați un aspect mai interesant, stilul rustic va veni cu siguranță cu un strop de personalitate. Prin folosirea arcadelor decorative, se oferă senzația de spațiu și profunzime, în timp ce texturile florale aduc o notă elegantă ambientării. 

CESAROM vă oferă nenumărate tipuri de faianță, dar și de gresie, ideale pentru băi, iar ofertele pot fi consultate AICI, iar dacă vreți să vedeți cum arată plăcile ceramice în spațiul dumneavoastră, folosiți CESAROM AR Designer.