Complexul sportiv al școlii din Nurmberg: un proiect de referință amenajat cu gresie și mozaicuri RAKO®

În orașul Nurmberg din Germania există o școală care poate fi urmată încă din clasele primare și până la absolvirea liceului – școala Wilhelm Lohe. Tocmai din acest motiv, cei din sistemul educațional local o numesc “școala specială”. Această titulatură i se potrivește nu numai datorită structurii sale educaționale, ci și datorită încăperilor atipice rezultate odată cu reconstrucția completă a complexului sportiv din cadrul școlii.

Folosind plăci ceramice RAKO® format mare și mozaic din seria Base, designerii au placat pereții și pardoselile de pe holuri, scări și din spațiile sanitare din complexul sportiv al școlii obținând o amenajare interioară cu totul deosebită. Plăcile ceramice mari și decorurile din mozaic ale brandului RAKO® au adus un plus de frumusețe interioarelor, lucru mai rar întâlnit în amenajarea acestui tip de spații.

Școala universală Wilhelm Löhe situată pe Deutschherrnstraße în Nurmberg aduce școala elementară, școala gimnazială, colegiul și școala de gramatică sub un singur acoperiș. Este singura școală din regiunea Bavaria pe care elevii o pot urma din clasele primare și până la absolvirea liceului, iar în anul 2016 a intrat într-un amplu proces de modernizare care a culminat cu inaugurarea unui complex sportiv nou inaugurat în vacanța de vară a anului 2017.

Inaugurarea complexului sportiv a fost precedată de o perioadă de 1 an și jumătate de lucrări de reconstrucție, perioadă în care întreaga compartimentare a spațiului a fost reconfigurată: sala de sport, centrul de fitness, vestiarele, dușurile, toaletele, coridoarele, toate au fost rearanjate și recreate: Acum sunt mai ușoare, mai plăcute și mai atractive, a descris reconstrucția  arhitectul proiectului, Dipl. Ing. Heinz Scheuenstuhl, de la firma de arhitectură Bau din Weihenzell.

Inițial, sala de sport veche de aproape 40 de ani a trebuit să fie complet descoperită. În ciuda timpului limitat, pe toată perioada reconstrucției generale a fost implementat un concept neobișnuit de confortabil: s-a păstrat în mod intenționat aspectul simplu al construcției și au fost puse în valoare avantajele estetice și practice ale echipamentelor din interior.

Această intenție este evidentă mai ales în spațiile sanitare, zona de dușuri și în toaletele de la parter, mergând progresiv spre subsolul complexului. Conceptul amplu este completat de vestiarele profesorilor, toaletele pentru persoanele cu handicap, dar și cele pentru oaspeții și vizitatorii evenimentelor sportive.

Colecția de plăci ceramice Base a brandului RAKO® a transformat complet atmosfera din școală

Faianța și gresia din seria RAKO® Base reproduc aspectul natural de piatră. Suprafețele sunt aranjate în contrast, există combinații de plăci bej deschis și antracit, de dimensiuni 30x60cm, iar zoana dușurilor, unde capetele de duș sunt incorporate, este scoasă în evidență de un mozaic format din pătrățele de 5×5 centimetri. Intenția arhitectului Heinz Scheunstuhl a fost să evite aspectul banal al zonei de dușuri, placând-o de la podea până sus în tavan.

Gresie combinată cu zidărie veche

Pe coridoare exista un contrast interesant creat de zidăria veche de aproape 40 de ani și gresia porțelanată rectificată nouă de pe podea. Este un exemplu de combinare de succes a materialelor vechi cu materiale noi. Aspectul general este completat de scările complexului sportiv, care sunt placate cu gresie porțelanată anti-alunecare, cu rezistență la trafic intens, din seria RAKO® Base.

Despre școala Wilhelm Löhe din Nuremberg

Școala a fost  fondată în anul 1901 de către comunitatea bisericii evanghelice luterane din Nurmberg. Aceasta avea structura unei școli evanghelice pentru fete și găzduia patru clase și 70 de eleve în total. În prezent, aproape 2000 de copii urmează cursurile acestei instituții, care pune 5 trepte de învățământ sub un sigur acoperiș.