Faianța pentru bucătărie. Idei și sfaturi pentru montare 

Pentru noi toți, bucătăria este, în principal, un spațiu practic. Este însă important ca acesta să fie și estetic și să se potrivească cu restul locuinței, motiv pentru care fiecare detaliu contează și trebuie să fie ales cu atenție.

În bucătărie, chiar mai mult decât în alte încăperi ale locuinței, este important ca toate elementele să fie unele unitare, să se îmbine perfect și să creeze o anumită continuitate.

Alegerea faianței pentru bucătărie trebuie să țină cont de câteva detalii esențiale. Contează cât de mare este bucătăria, pentru că, în funcție de spațiul disponibil, există o dimensiune ideală a fliselor și a modului în care le veți monta. Este apoi importantă culoarea, pentru că trebuie să fie în acord cu cea a pieselor de mobilier. Organizarea spațiului poate influența, o dată în plus, modul în care veți alege faianța, pentru că va trebui să țineți seama de dimensiunea electrocasnicelor mari și a mobilierului de bucătărie.

De ce este recomandată faianța pentru bucătărie

În general, obișnuim să alegem faianța pentru pereții din bucătărie, iar acest lucru este extrem de practic. De departe, faianța este cea mai bună alegere pe care o putem face, deoarece se curăță ușor, este extrem de rezistentă în timp, nu își modifică culoarea și vine într-un număr mare de forme și de modele.

Mai mult decât atât, există faianță pentru toate bugetele, astfel că este aproape imposibil să nu găsiți modelul potrivit pentru bucătăria dumneavoastră.

Forme de faianță pentru bucătărie

Forma plăcilor de faianță, de regulă pătrate, dreptunghiulare sau octogonale, depinde de gustul și preferințele dumneavoastră, dat fiind faptul că ceea ce contează și face, cu adevărat, diferența este modul în care sunt îmbinate. În bucătăriile mici, este de preferat ca îmbinarea să fie cât mai puțin vizibilă, pentru a da continuitate și a face spațiul să pară, optic, mai mare, iar în cele care au un spațiu mai generos, delimitarea dintre flise poate să fie vizibilă și va da un plus de eleganță.

Cum alegem culoarea faianței pentru bucătărie

Culoarea pentru faianța de bucătărie se alege, în primul rând, în funcție de spațiul pe care urmează să îl amenajați și de suprafața totală a acestuia. Albul și culorile deschise sunt cele mai bune alegeri pentru o bucătărie mai mică. Dacă sunt lucioase, cu atât mai bine, pentru că vor reflecta lumina. Într-o bucătărie mare se pot alege flisele colorate, dar și cele mate sau in diferite combinații de texturi și culori. În acest caz, regula eleganței spune că se pot folosi cel mult două-trei culori.

Dimensiunea plăcilor de faianță este extrem de importantă, deoarece poate influența cu totul aspectul spațiului pe care îl amenajați. Regula este simplă. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât dimensiunea plăcilor de faianță poate să fie mai mică. În bucătăriile mici, prima alegere trebuie să fie cea a plăcilor mari, care vor da fluiditate spațiului și vor face încăperea să pară mai mare. În replică, plăcile mici sunt o alegere bună în bucătăriile mari.

Plăcile de faianță pot fi montate simetric sau asimetric, cu jocuri de linii și forme, iar alegerea trebuie să țină cont de stilul de amenajare al bucătăriei. Variantele simetrice sunt perfecte în bucătăriile minimaliste, moderne și în cele mici și foarte mici, în timp ce jocurile, plăcile cu model și soluțiile asimetrice sunt utile într-o bucătărie clasică, în cele cu un aer vintage sau în cele în care se urmărește mai ales efectul general, nu neapărat stilul.

Plăcile de gresie și faianță sunt disponibile în numeroase dimensiuni, texturi și culori, fiind relativ simplu să descoperiți produse pe gustul dumneavoastră. Popularitatea acestora se datorează durabilității lor, dar și ușurinței cu care se întrețin.

Gresie pentru bucătărie

În cazul în care nu sunteți familiarizat cu amenajările interioare, este foarte posibil să nu știți la ce să vă gândiți prima dată atunci când vine vorba despre gresia pe care ar trebui să o alegeți. Mai mult, ofertele generoase de pe piață pot părea copleșitoare.

Ei bine, e important ca, pentru început, să aflați că gresia de interior poate să fie împărțită în diverse tipuri. Acestea diferă în funcție de materialul din care este confecționată, dar și în funcție de procedeul de obținere și de duritatea acesteia.

Din acest motiv, este extrem de important să fim atenți la materialele pe care le folosim și trebuie să fim siguri că acestea sunt cele mai potrivite pentru locuința noastră.

Gresia porțelanată este ideală pentru exterior, dar și pentru interior. Astfel, gresia porțelanată este extrem de rezistentă, fie că vorbim despre spații rezidențiale, fie că vorbim despre spațiile comerciale.

Gresia porțelanată este ideală pentru acele persoane care preferă un aspect apropiat de materialele naturale, cum ar fi lemnul.

Faianță pentru bucătărie – trendurile din 2022

În ultimii ani, tot mai multe persoane aleg să își renoveze sau amenajeze spațiile locative în funcție de tendințe, iar anul 2022 nu este o excepție.

Dacă sunteți interesați de aceste aspecte este bine să știți că anul acesta sunt la modă nuanțele închise, potrivit prognozelor designerilor.

Astfel, nuanțele închise (bleumarin, verde sau gri) sunt cele mai la modă în ceea ce privește amenajarea bucătăriilor anul acesta. Însă dacă nu agreați un astfel de design, specialiștii vă recomandă să alegeți garnituri în nuanțe deschise de stejar.

Mai mult, designerii ne sfătuiesc să utilizăm culorile închise, chiar și atunci când amenajăm bucătării de dimensiuni reduse. Pentru obținerea unor decoruri spectaculoase, experții în amenajările interioare folosesc atât finisaje, cat și mobilă în culori închise.

Marele minus al bucătăriilor cu mobilă în culori închise îl reprezintă întreținerea dificilă.

Porozitatea faianței

Porozitatea este definită de raportul dintre golurile de aer și masa solidă a plăcilor de gresie și faianță. Aceasta influențează procentul de apă absorbit în plăci. Astfel, cu cât o placa este mai densă, cu atât absoarbe mai puțină apă, deoarece are mai puține goluri de aer.

Porozitatea gresiei și a faianței este extrem de importantă, în special atunci când plăcile urmează să fie montate în bucătărie și baie, încăperi ce necesită pereți și pardoseli rezistente la umezeală. Nu este recomandată folosirea plăcilor poroase nici în exterior, unde ploaia, zăpada și gheața le pot deteriora.

CESAROM vă oferă nenumărate tipuri de faianță, dar și de gresie, ideale pentru spațiile din interior, iar ofertele pot fi consultate AICI.