Atunci când decidem să renovăm o locuință ne gândim de foarte multe ori la amenajările interioare, însă la fel de importante sunt și amenajările spațiilor exterioare ale casei. Fără amenajarea acestora, proiectul nostru nu va părea complet și va știrbi din frumusețea casei, deși am depus eforturi considerabile pentru a amenaja locuința pe interior.
Amenajările exterioare implică, în primul rând, delimitarea spațiului, stabilirea perimetrului disponibil și atribuirea unei destinații de folosință.
Amenajarea curților, teraselor și piscinelor
În cazul în care grădina este amplasată în fața casei, este important ca aceasta să fie amenajată cu bun gust și să fie elegantă. Dacă este într-un loc ferit, atunci o puteți chiar transforma într-o grădină de legume sau flori, ori chiar în spațiu de depozitare.
Dacă grădina are o suprafață mai mare, atunci îi puteți atribui una sau mai multe destinații. Puteți include în procesul de amenajare realizarea unei grădini de flori sau a unei terase pe care să o folosiți exclusiv în timpul verii.
Pentru spațiile mai reduse puteți să optați pentru obiecte funcționale și de decor verticale și compacte. Acestea vă vor ajuta să dați o iluzie de spațiu mai mare pentru grădina dumneavoastră. În astfel de situații specialiștii recomandă culorile cât mai luminoase și ornamentele cât mai reduse ca volum și complexitate.
Terasa poate fi amenajată fie în „prelungirea” casei deja existente, fie într-un spațiu special dedicat (în acest din urmă caz aveți nevoie de un spațiu generos). Construirea și amenajarea terasei depinde de nevoile de utilizare ale proprietarilor, astfel încât terasa poate fi una deschisă și ideală pentru sezonul rece, fie una închisă, caz în care vă veți putea bucura de aceasta și în perioada sezonului rece.
În cazul foișoarelor, acestea se recomandă a fi amenajate într-un spațiu care să nu se afle în imediata apropiere a locuinței. Puteți opta pentru un foișor deschis din lemn sau piatră sau puteți alege să construiți un foișor închis, pe care îl puteți folosi și în sezonul rece. Trebuie să fiți atenți, însă, pentru că un foișor reprezintă, totuși, un efort financiar considerabil, astfel că, înainte de a vă construi și amenaja unul este recomandat să analizați foarte bine dacă aveți într-adevăr nevoie de unul. Totodată, trebuie să țineți cont și de costurile aferente întreținerii acestuia.
Dacă dispuneți de un spațiu exterior generos, aveți și posibilitatea amenajării unei piscine.
Este foarte important să știți că pentru executarea unei astfel de construcții veți avea neapărată nevoie de o autorizație de construcție. Puteți opta pentru o piscină închisă, pe care veți putea să o dotați cu sisteme de încălzire și toate cele necesare pentru utilizarea pe parcursul întregului an, fie pentru o piscină deschisă, pe care o veți putea utiliza doar în perioada sezonului cald. Puteți să optați pentru amenajarea unei piscine în stil tradițional sau după un stil modern, inspirat de stilul de amenajare exterioară al casei sau curții.
Amenajări exterioare cu plăci ceramice
Plăcile ceramice (gresie, faianță) special create pentru utilizarea în spații deschise reprezintă, de departe, cea mai bună opțiune atunci când dorim să ne amenajăm terasa, curtea sau chiar balconul. Însă alegerea tipului de gresie de exterior nu este foarte simplă.
Pentru a alege gresia de exterior care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră este foarte important să cunoașteți faptul că aceasta se poate găsi pe piața din România într-o gamă foarte largă de culori, texturi și finisaje.
Utilizarea gresiei de exterior oferă posibilități nelimitate de design, ca urmare a modelelor variate disponibile pe piață.
Dat fiind faptul că terasele nu sunt, în general, ferite de intemperii și de temperaturile scăzute, bineînțeles că este important să utilizăm în amenajarea lor gresie porțelanată antiaderentă și rezistentă la îngheț.
Spre exemplu, CESAROM Garden este o colecție de gresie porțelanată ideală pentru amenajarea atât a teraselor, cât și a curților.
Amenajările exterioare cu gresie porțelanată reprezintă cea mai bună alegere în ceea ce privește designul, utilitatea, întreținerea și durata de exploatare în timp a spațiului exterior pe care avem nevoie să îl amenajăm.
Gresia, în general, este preferată de către cumpărători pentru că se poate aplica direct pe podele, astfel că se poate monta atât în interior, cât și în exterior. Avantajele gresiei sunt multiple: se montează rapid și ușor, este rezistentă în timp, se curăță ușor și nu necesită întreținere specială, ca în cazul altor suprafețe.
Tipuri de gresie pentru exterior
Gresia porțelanată este formată prin arderea plăcilor de ceramică la temperaturi foarte ridicate, astfel încât acestea să nu își piardă textura poroasă, ci doar să se topească parțial. Ca urmare a temperaturilor foarte ridicate are loc procesul numit „vitrifiere” rezultând, astfel, o gresie compactă și foarte rezistentă.
Datorită faptului că este densă, gresia porțelanată poate fi folosită în condiții de uzură crescută, iar datorită faptului că este dură, rezistă la trafic intens, fiind folosită pentru pardoselile de exterior.
Spre deosebire de gresia neporțelanata (de interior), gresia porțelanată poate fi folosită pentru spațiile exterioare.
De cele mai multe ori, amenajările de acest tip se fac vara, iar mulți pur și simplu uită să țină cont de variațiile de temperatură atunci când aleg materialele pe care le vor utiliza.
Dat fiind că în România, în timpul iernii, temperaturile scad chiar și sub -15 grade Celsius, este bine ca, pentru spațiile exterioare, să alegem modele de gresie rezistentă la îngheț.
De obicei, gresia porțelanată este rezistentă la îngheț, astfel că este cel mai recomandat model de gresie pentru amenajarea spațiilor exterioare, cum ar fi terasele sau balcoanele.
Alte tipuri de pardoseală pentru exterior
Pardoseala din beton este una dintre cele mai accesibile alegeri atunci când vorbim despre amenajările exterioare. Aceasta este durabilă și rezistentă la uzură. Astfel, dacă amplasați mașina direct în curte sau aveți un trafic intens în curte, pardoseala din beton poate fi o opțiune ideală.
Pardoseala realizată din pietrișul decorativ este, de asemenea, o opțiune foarte bună în materie de amenajări exterioare. Pietrișul are un preț relativ accesibil și vine în modele și culori variate, astfel că va fi aproape imposibil să nu găsiți ceva pe gustul dumneavoastră. Utilizarea acestui tip de amenajare nu necesită condiții speciale de mentenanță și poate fi amplasat oriunde, având și un efect vizual modern.
Dacă doriți un material elegant și mereu la modă, trebuie să știți că există pardoseală din lemn pentru exterior, special construită pentru o durabilitate cât mai ridicată și un aspect cât mai rafinat. Întreținerea lemnului este foarte simplă. Acesta se curăță exact precum parchetul interior, fiind necesar să-l lăcuiți, totuși, mai des decât parchetul de interior, astfel încât să nu se deterioreze și să-și păstreze proprietățile pentru o durată cât mai mare.
Puteți opta pentru finisarea elementelor sau ariilor funcționale din curte conform fațadei casei, adică să optați pentru același stil în cadrul amenajării terasei sau a foișorului. În același timp, este recomandat ca materialele de construcție sau formele utilizate să fie în armonie. Cea mai simplă și eficientă îmbinare o puteți face la nivel cromatic. Astfel, amenajarea exterioară trebuie să cuprindă o paletă de culori complementare sau similare cu cea a fațadei casei, astfel încât rezultatul să nu fie unul obositor.