Schimbarea gresiei poate reprezenta un efort pentru oricine, atât în ceea ce privește investiția, cât și timpul acordat. Totodată, în momentul în care decidem că dorim să schimbăm gresia, este foarte clar că nu vom putea alege orice tip de gresie, ci trebuie să alegem în cunoștință de cauză, pentru a fi mulțumiți de rezultate.
Din acest motiv, este extrem de important să fim atenți la materialele pe care le folosim și să fim siguri că acestea sunt cele mai potrivite pentru locuința noastră.
Într-o casă, baia este una dintre cele mai importante părți, iar gresia porțelanată este ideală pentru aceasta, mai ales datorită procedeului de prelucrare a materialului. Astfel, gresia porțelanată este extrem de rezistentă, fie că vorbim despre spații rezidențiale, fie că vorbim despre spațiile comerciale.
Gresia porțelanată este ideală pentru acele persoane care preferă un aspect apropiat de materialele naturale, cum ar fi lemnul.
Cele mai multe persoane aleg gresia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi culoarea acesteia, textura, decorul sau luciul. Este, de asemenea, extrem de important să înțelegem că gresiile sunt de două tipuri:
● Gresie glazurată: aceasta are două straturi, unul gros și unul superficial. Stratul superficial poartă, practic, luciul și decorul plăcii de gresie;
● Gresia porțelanată: gresia porțelanată este colorată în masă și este turnată din același material. Textura gresiei porțelanate este obținută prin presare.
Diferența între cele două tipuri de gresie este dată de finisaj. Astfel, gresia porțelanată poate fi mată sau semi mată, în timp ce gresia glazurată este lucioasă.
Ei bine, în acest caz ne vom axa pe gresia porțelanată.
Aceasta se alege, în general, în funcție de locul în care persoana care o cumpără dorește să o monteze. Astfel, ea poate fi montată în exterior sau interior, în spații industriale, în comerciale sau de alt tip, în funcție de necesități. Mai mult, trebuie să ținem cont și de faptul că designul spațiului în care vrem să montăm gresia are un rol important atunci când decidem ce tip și ce model de gresie dorim să utilizăm.
De asemenea, partea practică este extrem de importantă: este necesar să ținem cont de nivelul de rugozitate (antialunecare) al gresiei, dar și de rezistența acesteia la uzură, în funcție de necesități.
Gresia porțelanată neagră
Gresia porțelanată neagră este potrivită atât pentru spații interioare, cât și pentru cele exterioare. Designerii asociază negrul cu profunzimea, luxul, misterul sau magia, dar și cu puterea, stabilitatea și protecția, astfel că puteți utiliza negrul fie ca element de contrast, fie ca delimitare sau chiar ca fond pentru alte culori.
Astfel, gresia porțelanată neagră poate fi utilizată atât în interior, cât și în exterior, spre exemplu, în balcon.
Rectificarea este un procedeu de finisare al plăcilor ceramice care presupune tăierea marginilor plăcilor și se realizează cu mașini speciale cu disc diamantat.
Rectificarea este o parte a procesului de producție ce se realizează după scoaterea plăcilor ceramice din cuptorul de coacere. Aceasta constă în prelucrarea marginilor plăcii, astfel încât muchiile acestora formează unghi de 90 grade. Se realizează cu scopul obținerii unor calibre fixe și eliminării conturului marginal al plăcii
Gresia porțelanată albă
La fel ca gresia porțelanată neagră, și cea albă poate să fie utilizată atât la interior, cât și la exterior, însă problema cea mai mare a acesteia este că orice modificare al aspectului va fi extrem de vizibilă.
Gresia portelanata gri
Unul dintre cele mai căutate modele este cel de gresie porțelanată gri, care are un impact vizual semnificativ și care, cel puțin din punct de vedere al curățeniei, este mult mai ușor de întreținut.
Gresia porțelanată de exterior
Dacă intenționați să placați o baie sau o bucătărie cu gresie, cea mai bună soluție este o gresie glazurată. Aceasta este rezistentă la traficul de interior, se curăță ușor și nu costă mult.
Cu toate acestea, pentru exterior, gresia cea mai potrivită este cea porțelanată, deoarece rezistă fără probleme la îngheț și dezgheț, este rezistentă în timp și se montează foarte ușor. Gresia porțelanată este mult mai rezistentă la șocuri, fiind potrivită pentru locurile în care traficul este intens.
Este bine să se evite folosirea gresiei glazurate în exterior, deoarece sunt șanse mari ca aceasta să se spargă și să își piardă din proprietăți. Gresia porțelanată se poate folosi atât în interior, cât și în exterior. Cu toate acestea, pentru interior, cel mai bine este să utilizați tot gresie glazurată.
Gresia porțelanată de interior
Multe persoane evită montajul gresiei porțelanate în spațiile interioare deoarece cred că o gresie porțelanată se pretează numai atunci când este vorba despre spațiile exterioare.
Cu toate acestea, gresia porțelanată se poate monta la exterior și/sau la interior. Trebuie doar să știți cum trebuie să faceți acest lucru.
Paleta de culori pentru gresia de interior este mult mai largă, deoarece această ceramică este coaptă la temperaturi mai mici (cca. 900 °C).
Gresia porțelanată pentru baie
Cele două aspecte esențiale pentru a decora o baie sunt simplitatea și atenția la detalii. Pe deoparte, ar trebui să aibă culori neutre, atât gresia și covoarele, cât și chiuveta și blatul în sine. Pe de altă parte, este important să oferiți băii dumneavoastră câteva detalii care să vă reprezinte, respectiv să personalizeze spațiul.
Comparată frecvent cu materiale precum granitul și marmura datorită proprietăților sale, gresia portelanata este un finisaj durabil și rezistent la abraziune și la contactul cu agenții chimici, cum ar fi produsele utilizate pentru curățare. Aceasta rezistă cu succes la șocuri mecanice, trafic intens, la pătare și la variațiile de temperatură. Datorită faptului că acest finisaj are un grad de absorbție foarte mic al apei și suportată fără probleme înghețul și dezghețul, este recomandat atât în placările pardoselilor interioare, cât și în cazul placărilor exterioare, inclusiv în placarea piscinelor.
Gresie porțelanată pentru living
În ultima perioadă, tot mai mulți clienți aleg să utilizeze gresia porțelanată pentru încălzirea în pardoseală, datorită faptului că acest tip de încălzire oferă un confort sporit, are un impact estetic minim și oferă, mai mult decât atât, avantaje financiare.
Transmiterea căldurii variază în funcție de doi factori: grosimea materialului și conductivitatea termică a acestuia. Cu cât grosimea pardoselii este mai mică, cu atât conductivitatea termică va fi mai mare, prin urmare, capacitatea de a transmite căldură prin materialul cu care este acoperită este mai mare.
Având o inerție termică ridicată, gresia porțelanată este ideală în cazul încălzirii prin pardoseală. Fiind subțire, acest tip de gresie permite căldurii să radieze în mod constant și omogen.
În concluzie, ca urmare a tehnologiei de fabricare, gresia glazurată, văzută de multe ori ca fiind opusă celei porțelanate, poate fi, datorită modului în care este fabricată, disponibilă într-un număr mai mare de culori și / sau de decoruri.
Cu toate acestea, plăcile ceramice glazurate nu pot să fie utilizate în cazul amenajărilor exterioare, ci doar în cazul celor interioare, dat fiind faptul că acestea se uzează mult mai rapid.
Gresia glazurată se ciobește ușor în urma șocurilor mecanice, nu este foarte rezistentă la abraziune, suprafața sa se matifiază, iar imprimeul se estompează. Mai mult, gresia glazurată nu rezistă la prea multe cicluri îngheț-dezgheț.
Prin comparație, modelele porțelanate sunt mai scumpe decât cele glazurate. Cu toate acestea, diferența de preț se reflectă prin durabilitate și rezistență, adică prin economii pe termen lung.