Adezivii pentru gresie și faianță. Cum îi alegem?

Atunci când decideți să vă montați gresie și faianță în casă trebuie să fiți foarte bine informat în ceea ce privește materialele pe care le folosiți. În primul rând, este important să decideți în cunoștință de cauză cu privire la gresia și/sau faianța pe care le veți utiliza, dar și celelalte materiale necesare lucrării sunt extrem de importante, achiziția materialelor fiind, de cele mai multe ori, responsabilitatea beneficiarului, adică a dumneavoastră. Ei bine, adezivii sunt extrem de importanți, pentru că, până la urmă, asigură durabilitatea lucrării. De aceea, inevitabil, apare întrebarea „Ce adeziv să folosesc?”. Ofertele de pe piață sunt extrem de diverse, ceea ce vă poate pune în dificultate, însă cu puțină răbdare și atenție veți ști exact care este adezivul potrivit proiectului dumneavoastră. Pentru început, trebuie să țineți cont de o serie de aspecte: – alegerea corectă a adezivului se află în stransă legatură cu rezistența și durabilitatea proiectului de montaj (se previne dezlipirea plăcilor, crăparea lor sau infiltrațiile); Adezivul pentru placări se alege în funcție de: – tipul plăcilor ceramice (gradul de absorbție, rezistente la îngheț, dimensiunea plăcilor etc.) – suprafața suport (ciment, ipsos, gips carton) – locul utilizării (în interior sau în exterior, într-un mediu umed cum este baia, pe plan orizontal sau vertical, într-un loc cu trafic intens etc.) Există două categorii de plăci ceramice în funcție de metoda de fabricație: – extrudare (clasa A) – rezultă prin deformarea materialului cu ajutorul unui aparat special, rezultând o bandă care este tăiată în plăci la lungimile stabilite; pot fi glazurate și neglazurate; – presare uscată (clasa B) – rezultă dintr-un amestec fin, măcinat și presat în matrițe la presiune înaltă; pot fi glazurate și neglazurate;


Tipuri de adezivi

  Pe piață există mai multe tipuri de adezivi, în funcție de materialul din care sunt fabricați, astfel: Cele mai utilizate tipuri de adezivi pentru placările ceramice sunt cele pe bază de lianți minerali (foarte cunoscuți sub numele de adezivi pe bază de ciment). Aceștia au litera C pe ambalaj; Adezivii pe bază de lianți minerali/pe bază de ciment (de tip C) se împart în două clase principale: – adezivi normali (clasa 1) – adezivi îmbunătățiți (clasa 2) Adezivii normali (C1) se folosesc în condiții uzuale, când suportul este unul standard (tencuială pe bază de ciment, șapă pe bază de ciment) pentru a lipi plăci ceramice la interior (fără a fi un mediu expus umidității sau cu variații mari de temperatură); Adezivii îmbunătățiți (C2) se folosesc în condiții dificile, precum medii umede, medii cu aciditate, în cazul prezenței sistemelor de încălzire prin pardoseală, în situația unui montaj peste alte plăci ceramice etc.
1. Adezivi normali clasa C1
C1 întărire normal
C1E întărire normală și timp deschis extins
C1F întărire rapidă
C1FT întărire rapidă și alunecare redusă
2. Adezivi îmbunătățiți clasa C2
C2 îmbunătățiți cu caracteristici suplimentare
C2E îmbunătățiți cu caracteristici suplimentare și timp deschis extins;
C2F îmbunătățiți și cu intărire rapidă
C2S1 îmbunătățiți și deformabili
C2S2 îmbunătățiți și inalt deformabile
Exemple de alegere a adezivului: – pentru plăcile ceramice porțelanate (absorbție < 0.5%) se va folosi un adeziv de tip C2S1; – pentru baie se va folosi un adeziv îmbunătățit de tip C2; – pentru exterior se va folosi un adeziv de tip C2; – pentru plăcile de mari dimensiuni este recomandat un adeziv flexibil (S1 ori S2); – pentru medii umede, terase, încălzire în pardoseală se va utiliza un adeziv de tip C2S1.


Adezivi pentru exterior și pentru interior

Atunci când alegeți adezivi pentru exterior trebuie să țineți cont de faptul că aceștia trebuie să fie potriviți pentru spațiile umede, dar și pentru diferențe mari de temperatură. Adezivii impermeabili, spre exemplu, sunt ideali pentru placarea băilor, dar și pentru terase sau verande care nu sunt protejate în totalitate de intemperii. La început, adezivii impermeabili au fost folosiți pentru fântâni și piscine. Compoziția are și aditivi cu fixare puternică, dar și alte substanțe care le conferă rezistență la umezeală și apă. Deși adezivii impermeabili sunt potriviți pentru băi, unele persoane îi prefera pe cei cu fixare puternică pentru un plus de siguranță, inclusiv în spațiile exterioare. Adezivii universali sunt folosiți la o gamă variată de lucrări exterioare precum fațada unei clădiri, cât și interioare, precum pardoseli cu gresie. Trebuie să luați în considerare, totuși, că acest adeziv nu este potrivit pentru plăcile de mari dimensiuni și nu poate suporta greutăți mari. Adezivul universal este potrivit pentru plăcile de gresie și faianță cu dimensiuni standard. În general, pentru un metru pătrat avem nevoie de o cantitate de două până la șase kilograme de adeziv, în funcție de destinație și de spațiul de amenajat.


Adeziv Ceresit CM 9 (tip CIT) vs CM 11 (tip C1T) vs CM 17(tip C2TES1) – care sunt diferențele între ele

Adezivul Ceresit CM 9 este ideal pentru placările standard. Adezivul pentru montare gresie și faianță Ceresit CM 9 se poate utiliza pentru orice tip de gresie și faianță cu grosimi între 5 și 15 mm. Adezivul poate fi folosit numai pentru pentru plăcile ceramice care au absorbția de apă mai mare de 3% (E>3%). CM 11 PLUS este un adeziv îmbunătățit, cu lucrabilitate și aderență superioare, ce permite aplicarea plăcilor porțelanate doar la interior. Ceresit CM 17 este un adeziv flexibil de culoare gri pentru placări ceramice și din piatră naturală pe suprafețe critice la interior și exterior în medii permanent umede. Adezivul Ceresit CM 17 poate fi aplicat pe suprafețe cu capacitate portantă, compacte, curate și uscate fără substanțe ce ar putea împiedica aderența (grăsimi, bitum, praf), cum ar fi beton cu o vechime de cel puțin trei luni, șape pe bază de ciment (cel puțin 28 zile). Domenii de utilizare: – placări cu plăci ceramice și plăci din piatră naturală; – suprafețe suport absorbante și neabsorbante; – lipirea pe suporturi deformabile cum ar fi plăci de gips, carton sau plăci de PAL, OSB tratate; – interior, exterior și medii permanent umede; – aplicare în clădiri de locuit, clădiri publice sau clădiri comerciale; – placarea piscinelor din beton acoperite cu mozaic vitroceramic; – lipirea pe suprafețe critice și pe suprafețe etanșate cu hidroizolații pe bază de ciment; – balcoane și terase; – placarea rezervoarelor de apă. Amestecul adeziv se obține prin adăugarea de apă curată (aprox. 6,5 litri de apa la 25 kg adeziv pudra) într-un recipient curat iar apoi se adaugă adezivul din sac și se omogenizează cu un malaxor. După un timp de așteptare de 5 minute se reia procesul de omogenizare. Respectați indicațiile producătorului în ceea ce privește amestecul și dozajele, pentru a obține o pastă omogenă, fără aglomerări, care să poată fi aplicată ușor cu gletieră dințată, în strat uniform.