Ce culori alegem pentru decorarea bucătăriei 

Când vorbim despre bucătărie, alegerea culorilor este aproape la fel de importantă ca alegerea texturilor. Este  spațiul care de cele mai multe ori adună toată familia împreună și în care ne petrecem destul de mult timp, fie gătind, mâncând sau chiar lucrând. 

În  obținerea unei atmosfere plăcute, familiare, culorile joacă un rol esențial, însă la fel de important este să se creeze senzația de unitate, nu doar prin alegerea gresiei și faianței potrivite, a blaturilor și texturilor, dar și a aparatelor electronice și piesele de decor. 

Culoarea pe care o alegeți pentru bucătărie vă influențează starea de spirit, de aceea este important să faceți o algere care, dincolo de trenduri și preferințe, să răspundă nevoilor întregii familii. 

Specialiștii recomandă ca prima data să alegeți gresia și faianța înaintea mobilei, pentru a vă asigura că veți obține atmosfera și designul pe care vi-l doriți.  

Gresia și faianța albă 

Cu siguranță albul a fost cea mai populară optiune pentru bucătării în ultimii ani, iar motivele pentru acest lucru sunt cât se poate de clare. În primul rând, oferă senzația de calm, lumină și de curățenie pe care ne-o dorim într-o bucătărie, apoi avantajează spațiile de mici dimensiuni. În cazul bucătăriilor spațioase, are un efect spectaculos prin folosirea diferitelor texturi și modele, precum marmura sau mozaicurile, care transformă spațiul într-unul elegant.. 

Albul este de asemenea o culoare de bază de la care se poate construi stilul pe care vi-l doriți, fie tradițional, minimalist, industrial sau modern. 

Desigur, o combinație ce nu se va demoda prea curând, ba chiar se află printre preferatele specialiștilor pentru anul 2023, este combinația de alb-negru. În funcție de modelul pe care-l alegeți, vă puteți juca cu aspectul spațiului și veți obține diferite rezultate. Dacă vă doriți un design aparte, puteți placa pardoseala cu plăci de gresie albă și neagră sau plăci de gresie albe cu design negru care să creeze dinamism și opacitate, ba chiar puteți folosi diferite texturi care să avantajeze mobilierul.  

Combinația de alb-negru permite așadar multă versatilitate și poate include plăci ceramice de diferite texturi, forme și dimensiuni: se pot folosi plăci decorative, plăci de tip mozaic sau plăci ceramice albe și negre pe aceeași suprafață, perete sau pardoseală, pentru a crea dinamism. 

Gresia și faianța neagră 

Culoarea neagră evocă eleganță și stil. Adesea se folosește gresie sau faianță neagră pentru bucătării datorită faptului că  este ușor de asociat cu orice altă culoare și creează  un impact aparte. Dacă nu vă doriți neapărat un efect dramatic, pot fi cu ușurință combinate cu plăci ceramice albe.  

O idee preconcepută este aceea că o bucătărie placată în negru va fi una întunecată, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Plăcile ceramice negre lucioase vor reflecta lumina și vor transforma spațiul într-unul cât se poate de elegant. Poate fi folosit, de asemenea, și ca o nuanță de bază în combinație cu alte culori mai vibrante. 

O alegere populară a specialiștilor este negrul mat pentru bucătărie, căci conferă un aer contemporan, minimalist. O soluție pentru bucătăriile tradiționale, în care vă doriți și o notă de modernism, este  mozaicul  herringbone. Acesta conferă vibrație și subtilitate pentru o amenajare contemporană. 

Gresia și faianța gri 

Culoarea gri este cel mai adesea folosită atunci când abordăm un stil industrial, dar nu este neapărat o regulă. Nuanțele deschise, completate cu accente aurii, pot da un aer romantic bucătăriei dumneavoastră, în timp ce nuanțele mai închise conferă un aer modern. În combinație cu lemnul, poate fi folosit într-o bucătărie rustică. Același efect poate fi dat și prin folosirea mozaicurilor.   

Fiind neutre, nuanțele deschise, mai ales când vorbim de faianța gri,  ajută la o amenajare echilibrată, armonioasă. Este o culoare potrivită și pentru bucătăriile mici, dar și pentru cele de mari dimensiuni, mai ales că pot oferi volum oricărui spațiu. 

Este o culoare care se combină cu ușurință cu plăci, decoruri sau mozaicuri în nuante de contrast sau în acelasi ton, ceea ce conferă spațiu pentru creativitate. 

De cele mai multe ori, gresia gri poate fi combinată cu faianța albă sau invers, pentru un sentiment de calm și luminozitate. Dacă vă doriți un aspect mai intim, care să denote confort, dar și funcționalitate, plăcile cu design marmorat sunt o alegere preferată de specialiști. Prin folosirea plăcilor ceramice de dimensiuni mai mari 60×30 cu aspect lucios, se poate crea un spatiu luxos. 

Un aspect spectaculos poate fi creat și cu faianța 3D gri. Plăcile în relief gri perlat sau antracit se îmbină cu orice decor pentru a crea o atmosferă simplă și liniștitoare. Acestea oferă originalitate spațiului.   

Acest tip de placă ceramică este relativ nou, însă popularitatea sa este în creștere. Pentru a nu supraîncărca spațiul, specialiștii recomandă integrarea placării cu efect de 3D doar în anumite zone ale peretelui, de exemplu în spatele blatului de bucătărie. 

Faianță verde 

Verdele este o culoare pozitivă, armonioasă, cel mai des asociată cu vara sau primăvara. Este o nuanță liniștitoare și odihnitoare și este cel mai des combinată cu alb, mov sau gri pentru o stare cât mai plăcută. Mai ales în bucătăriile care tind să fie mai aglomerate, conferă o stare de calm. 

Verdele este o culoare populară și rămâne în topul preferințelor în amenajări interioare, deoarece este o culoare destul de versatilă, ce permite combinarea cu diferite alte nuanțe și texturi pentru a se obține aspectul pe care ni-l dorim. Printre nuanțele pe care ne așteptăm să le vedem tot mai des în amenajări se numără verdele măsliniu, verdele salvie și cel menta. Iar cu atâtea nuanțe din care puteți alege, vă puteți testa creativitatea plecând de la o culoare mai închisă la una mai deschisă. 

Verdele măsliniu va arăta foarte bine în combinație cu alb, dar și cu mobila vopsită în aceeași nuanță, mai ales dacă aveți un blat de tip marmură sau beton. Aceste texturi vor ieși în evidență și vor crea un aspect uimitor. 

Dacă în bucătărie aveti suprafete volumetrice , puteți crea o atmosferă aparte folosind mozaicuri. Un avantaj al foliei de mozaic este acela că se poate monta pe suprafețe în pantă sau curbate, poate fi tăiată și folosită ca decor de lățimi diferite sau pentru acoperirea unor suprafețe extinse. 

Plăcile ceramice maro 

Tonurile calde, pământii, cum ar fi crem, maro, bronz și ivoriu se află în topul recomandărilor pentru anul 2023. Aceste culori sunt atemporale, nu se demodează niciodată și funcționează bine cu alte nuanțe, inclusiv roz, verde și albastru. 

Disponibile într-o varietate de modele și dimensiuni, sunt o alegere excelentă indiferent de stilul pe care doriți să-l abordați. Fie că imită lemnul sau sunt metalice, mate sau lucioase, monocrome sau mozaic, plăcile ceramice maro oferă un grad ridicat de flexibilitate în decorarea bucătăriei. 

Dacă alegeți un model de gresie sau faianță bej, cel mai probabil veți merge spre un aer retro, vintage pentru bucătăria dumneavoastră. Pentru un efect și mai de impact, pot fi adăugate accente aurii sau arămii sau un blat negru. 

Gresia și faianța roșie 

Mai ales în sezonul rece, culorile calde vor oferi senzația de căldură, familiaritate și confort camerei dumneavoastră și o atmosferă primitoare. Faianța sau gresia roșie stau la baza unui design contemporan și sunt potrivite pentru cei care-și doresc o atmosferă pozitivă și îndrăzneață, de efect. Folosirea plăcilor ceramice în diferite texturi pentru pardoseala și pereți va crea un contrast aparte, jucăuș și energizant. 

Atunci când alegem gresia roșie, aceasta va deveni piesa de rezistență a încăperii în care se află. De aceea, important este să se păstreze un echilibru cu celelalte elemente și texturi din încăpere. Roșul este o culoare puternică, de impact, care va juca un rol esențial în designul bucătăriei dumneavoastră. 

Dacă vă doriți să accentuați doar o anumită zonă a bucătăriei sau să adăugați doar un strop de culoare, puteți folosi faianță roșie doar pe un singur perete sau puteți folosi mozaicuri cu accente roșii. 

Faianța turcoaz 

O alegere tot mai populară în ultimii ani este faianța turcoaz. La fel ca și verdele este o culoarea calmă și liniștitoare, care ne conectează cu natura și denotă pozitivitate.  Pentru un efect cu adevărat spectaculos, se pot folosi plăci de mozaic pe un singur perete al bucătăriei. Nu doar că va oferi spațiului senzația de volum, dar în combinație cu gresia și mobilierul alb, vor crea senzația de armonie și fluiditate. 

În funcție de modelul plăcilor alese, puteți aborda stilul dorit, fie că e unul traditional, cu accente nordice sau mai degrabă luxuriant. 

Pe site-ul CESAROM găsiți nenumărate tipuri de gresie și faianță, atât pentru bucătăriile interioare, cât și cele exterioare. Consultați ofertele AICI și folosiți CESAROM AR Designer pentru a testa plăcile ceramice în spațiul dumneavoastră.