Faianța reprezintă unul dintre cele mai utilizate tipuri de ceramică pentru băi, asta pentru că se montează ușor, iar întreținerea sa nu implică acțiuni complexe.
De altfel, faianța a devenit, de-a lungul timpului, un element care nu lipsește din casele oamenilor, atât din motive ce țin de simțul estetic, cât și de utilitate. Din fericire, oferta de faianță a devenit tot mai variată de la an la an, astfel că în prezent puteți obține designul mult visat cu rapiditate, fără teama că nu veți găsi plăcile pe care le preferați pentru baia dumneavoastră.
Avantajul faianței este acela că achiziția implică un cost prietenos și permisiv, se montează rapid, iar investiția este una cu beneficii de lungă durată. Mai mult, datorită varietății de modele și culori, faianța este soluția optimă pentru orice stil de amenajare la care v-ați gândit.
Alegerea faianței trebuie să țină cont de câteva detalii esențiale legate de design și spațiu disponibil. Contează mult dimensiunea încăperii și tipologia de montaj, fiind totodată important și design-ul, pentru a se crea un echilibru cu piesele de mobilier din spațiul respectiv. Organizarea spațiului poate influența apoi modul în care veți alege faianța, pentru că va trebui să țineți seama de dimensiunea mobilierului.
În general, obișnuim să alegem faianța pentru pereții din baie sau chiar din bucătărie, iar acest lucru este extrem de practic în economia spațiului. De departe, faianța este cea mai bună alegere pe care o putem face, deoarece se curăță ușor, este extrem de rezistentă în timp, nu își modifică culoarea și vine într-o varietate de forme și de modele.
Cum alegem faianța pentru baie?
Amenajarea unei băi trebuie realizată după un plan bine stabilit pentru a corespunde tuturor cerințelor. Dincolo de utilitate, baia a devenit și o oază de relaxare, de aceea este important să o amenajăm în așa fel încât să inducă o stare de calm. Faianța joacă un rol major în realizarea acestui lucru. Partea bună este că există multe modele de plăci de faianță din care să alegeți, așa că veți avea flexibilitatea de a crea un design clasic sau unul absolut spectaculos.
Dacă doriți să aveți o baie luminoasă, „fresh” și modernă, atunci o faianță albă clasică poate fi soluția pentru dumneavoastră. În mod alternativ, dacă doriți ca baia să devină un spațiu „cu personalitate” al casei, atunci aveți posibilitatea să alegeți plăci colorate sau mozaic.
De exemplu, dacă aveți o baie mare, plăcile de format mare sunt o opțiune excelentă, deoarece veți avea nevoie de mai puține bucăți, sunt mai rapid de instalat și veți economisi și costurile cu forța de muncă. Pentru băile mai mici, optați pentru gresie de dimensiuni medii și albe, pentru a lumina baia și pentru a da iluzia unui spațiu mai mare.
Indiferent de faianța pe care o alegeți, vă recomandăm să vă montați plăcile de baie cu ajutorul unui profesionist care poate asigura un proces rapid și eficient, care va garanta integritatea structurală și de design a băii dumneavoastră.
Plăcile ceramice tip faianță sunt o soluție pentru placarea pereților atât pentru băi, cât și bucătării datorită durabilității, întreținerii facile și opțiunilor nesfârșite de culori și design. Plăcile de faianță au suprafețe mate sau lucioase, plane sau structurate. Plăcile ceramice porțelanate sunt o alegere din ce în ce mai populară pentru placarea podelelor în băi, deoarece sunt soluția cea mai bună pentru spații cu umiditate mare și/sau încălziri în pardoseală.
Ce modele sunt recomandate pentru baie?
În ultimii ani, baia a căpătat o importanță deosebită în amenajarea locuinței, așa că alegerea modelului de faianță nu este deloc o misiune ușoară, mai ales dacă vă doriți o baie deosebită. Totodată, baia ar trebuie amenajată în așa fel încât să respecte stilul casei, fie că este unul clasic, minimalist, romantic sau retro.
Forma plăcilor de faianță dreptunghiulară sau pătrată depinde de gustul și preferințele dumneavoastră, dat fiind faptul că ceea ce contează și face, cu adevărat, diferența este dimensiunea aleasă pentru spațiul care va fi amenajat, suprafața, modelul, culoarea și modul de îmbinare. Este important cum alegem culoarea chitului de rostuit, deoarece acesta nu ar trebui sa fie mai închis decât nuanța plăcii ceramice și influențează în foarte mare măsură rezultatul amenajării.
Pentru băi, designerii se orientează adesea către palete de culori mai deschise, deoarece acest lucru poate da impresia unui spațiu mai mare decât este acesta în realitate.
În timp ce albul este preferat în baie pentru a crea iluzia unui spațiu mai generos, plăcile în tonuri mai deschise sunt, de asemenea, o alegere destul de des întâlnită, deoarece sunt atemporale și versatile. O astfel de alegere vă permite, totodată, să folosiți culori mai îndrăznețe atunci când alegeți decorațiunile din baie, pentru că acestea vor contrasta cu aspectul general al băii. Pentru ca o baie să pară mai spațioasă, un artificiu este dat și de luciul suprafaței plăcilor de faianță, pentru că reflexele luminii vor crea un spațiu luminos și mai generos.
Desigur, pentru cei care doresc să evite monotonia, plăcile de culoare închisă, cu model sau colorate pentru baie sunt o modalitate excelentă de a adăuga un factor-surpriză.
Cea mai bună faianță pentru baia dumneavoastră este cea care se potrivește gusturilor, bugetului și stilului dumneavoastră de viață. De exemplu, plăcile de ceramică simplă sau plăcile de ceramică porțelanată pot fi cea mai bună opțiune datorită durabilității și rezistenței acestora. Dacă doriți un aspect mai îndrăzneț, puteți alege mozaicul ceramic, care este ideal atât pentru placarea pardoselilor (daca folosiți mozaic porțelanat), cât și a pereților. Mozaicul va deveni, cu siguranță, punctul de atracție al băii.
Regula este simplă. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât dimensiunea plăcilor de mozaic pot să fie mai mici. În spațiile mici, prima alegere trebuie să fie cea a plăcilor mari, care vor da fluiditate spațiului și vor face încăperea să pară mai mare.
În general, specialiștii recomandă un model monocrom pentru băi, fie că vorbim de alb, de culori deschise sau de culori închise. Pentru a crea un contrast la nivelul încăperii, cea mai bună idee este să utilizați decorațiuni colorate, cum ar fi, spre exemplu, covorașele de baie sau chiar prosoapele.
Porozitatea faianței
Porozitatea este definită de raportul dintre golurile de aer și masa solidă a plăcilor de gresie și faianță. Aceasta influențează procentul de apă absorbit în plăci. Astfel, cu cât o placă este mai densă, cu atât absoarbe mai puțină apă, deoarece are mai puține goluri de aer.
Porozitatea gresiei și a faianței este extrem de importantă, în special atunci când plăcile urmează să fie montate în bucătărie și baie, încăperi ce necesită pereți și pardoseli rezistente la umezeală. Nu este recomandată folosirea plăcilor poroase nici în exterior, unde ploaia, zăpada și gheața le pot deteriora.
Există modele și culori care se potrivesc fiecărui stil, așa că fie că doriți o baie tradițională sau una contemporană, CESAROM are plăci de faianță potrivite fiecărui stil! Consultă colecțiile AICI și testează-le în spațiul tău cu CESAROM AR Designer.