Gresia de exterior. Cum o alegem și ce tipuri există pe piață

Gresia de exterior este cea mai bună opțiune atunci când dorim să ne amenajăm terasa, curtea sau chiar balconul. Alegerea tipului de gresie de exterior, însă, nu este foarte simplă.

Pentru a alege gresia de exterior care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră este foarte important să cunoașteți faptul că aceasta se poate găsi pe piața din România într-o gamă foarte largă de culori, texturi și finisaje.

Utilizarea gresiei de exterior oferă posibilități nelimitate de design, ca urmare a modelelor variate disponibile pe piață.

Gresia, în general, este preferată de către cumpărători pentru că se poate aplica direct pe podele, astfel că se poate monta atât în interior, cât și în exterior. Avantajele sale sunt multiple: se montează rapid și ușor, este rezistentă în timp, se curăță ușor și nu necesită întreținere specială, ca în cazul altor suprafețe.

 

Tipuri de gresie pentru exterior

 

Gresia porțelanată este formată prin arderea plăcilor de ceramică la temperaturi foarte ridicate de peste 1200⁰C. Ca urmare a temperaturilor foarte ridicate are loc procesul numit „vitrifiere” rezultând, astfel, o gresie compactă și foarte rezistentă.

Datorită faptului că este densă, gresia porțelanată poate fi folosită în condiții de uzură crescută, iar datorită faptului că este dură, rezistă la trafic intens, fiind folosită pentru pardoselile de exterior.

Spre deosebire de gresia de interior, gresia porțelanată poate fi folosită pentru spațiile exterioare. Gresia de interior nu rezistă variațiilor mari de temperatură și uzurii crescute.

Gresia porțelanată se produce cu suprafață mată, lucioasă sau polişată prin procesul de polişare.( plăcile polișate primesc o suprafaţă nobilă, strălucitoare)

Avantajul gresiei porțelanate este că aceasta poate fi utilizată inclusiv pentru interior.

Denumirea de „gresie rectificată” nu se referă la proprietățile fizice sau cele mecanice ale gresiei, ci la procesul de rectificare a plăcilor, adică tăierea marginilor plăcilor ceramice, astfel încât acestea să formeze un unghi de 90⁰. De aici rezultă gresia rectificată potrivita uniform pe suprafața pe care se aplică, cu o abatere dimensională între plăci de max. 0,1 mm. În general, plăcile ceramice nerectificate pot să aibă mici diferențe de dimensiune de 1-2 mm, cauzate de fenomenul de contracție în urma procesului de ardere.

 

Gresia de exterior rezistență la îngheț

Este important să ținem cont de faptul că trăim într-o țară cu patru anotimpuri, motiv pentru care trebuie să luăm în considerare utilizarea gresiei de exterior rezistente la îngheț.

De cele mai multe ori, amenajările de acest tip se fac vara, iar mulți pur și simplu uită să țină cont de variațiile de temperatură atunci când aleg materialele pe care le vor utiliza.

Dat fiind că în România, în timpul iernii, temperaturile scad chiar și sub -15 grade Celsius, este bine ca, pentru spațiile exterioare, să alegem modele de gresie rezistente la îngheț.

Gresia porțelanată este rezistentă la îngheț, astfel că este cel mai recomandat tip de gresie pentru amenajarea spațiilor exterioare, cum ar fi terasele sau balcoanele.

Gresia rezistentă la îngheț poate fi găsită pe piața din România într-o varietate de modele și culori.

 

Gresia de exterior antiderapantă

După cum am stabilit mai sus, cea mai bună gresie pentru exterior este cea porțelanată, dar este important de reținut că nu toate plăcile de gresie porțelanată reacționează la fel. Astfel, trebuie să ținem cont de clasificarea PEI (Porcelain Enamel Institute), care măsoară rezistența la uzură (abraziune) a plăcilor ceramice cu ajutorul unui dispozitiv special, cu role abrazive.

Astfel, există cinci indici de rezistență la uzură, iar gresia se alege în funcție de gradul de uzură la care aceasta va fi supusă, deci de spațiul în care va fi montată:

– PEI I – pentru zone cu trafic ușor (baie, dormitor)

– PEI II – pentru zonele cu trafic moderat

– PEI III – pentru zone de locuit cu trafic intens (bucătării, holuri, scări, terase, pavaje în curți, alei)

– PEI IV – pentru zone comerciale cu trafic mediu, cum ar fi birourile sau chiar camerele de hotel

– PEI V – pentru zonele comerciale cu trafic intens, precum magazinele, drumurile pietonale din orașe etc.

Pentru un confort sporit și pentru o siguranță mai mare, este important ca, atunci când achiziționați un anumit tip/model de gresie, să țineți cont și de rezistența la alunecare a gresiei.

Astfel, pentru zonele unde există posibilitatea mai mare ca gresia să fie udă sau chiar să înghețe, cum ar fi lângă piscine sau pe scările de la intrare, e important să alegem o gresie antiderapantă cât mai bună.

Clasificarea pentru rezistența la alunecare a podelelor este Rating for Shod Feet și are cinci categorii:

– R9 – grad foarte ușor de antiderapare (folosite pentru holuri, scări, cabinete medicale etc.)

– R10 – grad ușor de antiderapare (suprafețe utilizate în restaurante, cabinete medicale etc.)

– R11 – grad mediu de antiderapare (hale, cantine, service-uri auto)

– R12 – grad bun de antiderapare (camere frigorifice etc.)

– R13 – grad foarte bun de antiderapare, cum este cazul rampelor auto, parcărilor sau în bucătăriile foarte mari, de tip industrial.

 

Gresie de exterior pentru terase

Dat fiind faptul că terasele nu sunt, în general, ferite de intemperii și de temperaturile scăzute sau foarte ridicate, bineînțeles că este important să utilizăm în amenajarea lor gresie porțelanată antiaderentă și rezistentă la îngheț.

Spre exemplu, CESAROM Garden este o colecție de gresie porțelanată ideală pentru amenajarea atât a teraselor, cât și a curților.

Amenajările exterioare cu gresie porțelanată reprezintă cea mai bună alegere în ceea ce privește designul, utilitatea, întreținerea și durata de exploatare în timp a spatiului exterior pe care avem nevoie să îl amenajăm.

 

Gresie de exterior pentru trepte

Și în cazul scărilor exterioare este important să alegem o gresie porțelanată rezistentă la îngheț și antiderapantă.

Pe piață există și gresie pentru trepte gata pregătită pentru a fi montată, iar avantajul este că aceasta se montează extrem de ușor şi nu sunt necesare accesorii aditionale (colţare).

 

Finisaje

Există mai multe tipuri de gresie de exterior atunci când vorbim despre modele. Ele pot fi tip piatră, tip marmură etc.

Gresia de exterior are ca avantaj varietatea de modele. Datorită numărului mare de modele de finisaje, acest tip de gresie poate fi adaptată oricărui proiect, indiferent dacă doriți o anumită culoare sau o gresie care să imite piatra, spre exemplu. Astfel, există mai multe tipuri de finisaje pentru gresia de exterior. Câteva astfel de finisaje sunt:

– lucioase

– mate

– semilucioase

– cu aspect de piatra

– cu aspect de lemn

– cu aspect de beton

Cu toate acestea, gresia de interior nu poate fi utilizate în cazul amenajărilor exterioare, ci doar în cazul celor interioare, dat fiind faptul că acestea nu au caracteristicile tehnice necesare.

Tipuri de gresie pentru exterior adaptate nevoilor dumneavoastră puteți găsi în colecțiile CESAROM, disponibile AICI.

Prin comparație, modelele porțelanate sunt mai scumpe decât cele glazurate. Cu toate acestea, diferența de preț se reflectă prin durabilitate și rezistență, adică prin economii pe termen lung.