Gresia de interior. Cum alegi cea mai bună ofertă pentru casa ta

Amenajarea casei în interior este esențială pentru bunăstarea noastră, iar gresia pe care o alegem pentru spațiile în care aceasta se pretează este esențială, dat fiind faptul că o bună parte din locuință este acoperită, de obicei, de gresie.

Având în vedere că pe piață există extrem de multe oferte de gresie, există posibilitatea să nu știți exact ce tip să folosiți pentru amenajarea interioară a locuinței actuale sau a viitoarei case.

 

În continuare, vă vom oferi cele mai pertinente sfaturi pentru ca dumneavoastră să alegeți tipul de gresie ideal pentru amenajările interioare pe care le aveți în plan.

Cu siguranță, după cum probabil ați intuit deja, tipul de gresie pe care îl alegem depinde de camera în care dorim să montăm gresia, dar și de culoare, textură sau mărime.

 

În cazul în care nu sunteți familiarizat cu amenajările interioare, este foarte posibil să nu știți la ce să vă gândiți prima dată atunci când vine vorba despre gresia pe care ar trebui să o alegeți. Mai mult, ofertele generoase de pe piață pot să pară copleșitoare pentru dumneavoastră.

 

Ei bine, e important ca, pentru început, să aflați că gresia de interior poate să fie împărțită în diverse tipuri. Acestea diferă în funcție de materialul din care este confectionată respectiva gresie, dar și în funcție de procedeul de obținere și de duritatea acesteia.

Din acest motiv, este extrem de important să fim atenți la materialele pe care le folosim și trebuie să fim siguri că acestea sunt cele mai potrivite pentru locuința noastră.

 

Gresia porțelanată este ideală pentru exterior, dar și pentru interior, mai ales datorită procesului tehnologic de fabricare. Astfel, gresia porțelanată este extrem de rezistentă, fie că vorbim despre spații rezidențiale sau de cele comerciale.

Gresia porțelanată este ideală pentru acele persoane care preferă un aspect apropiat de materialele naturale, cum ar fi lemnul.

Cele mai multe persoane aleg gresia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi culoarea acesteia, textura, decorul sau luciul. Este însă extrem de important să înțelegem că gresiile sunt de două tipuri:

 

Gresie de interior

Gresia de interior porțelanată: gresia neglazurată – colorată în masă ceramică și fără stratul de glazură şi gresia glazurată. Multe persoane evită montajul gresiei porțelanate în spațiile interioare deoarece cred că o gresie porțelanată se pretează numai atunci când este vorba despre spațiile exterioare.

Cu toate acestea, gresia porțelanată se poate monta la exterior și/sau la interior. Trebuie doar să știți cum trebuie să faceți acest lucru.


Gresie de interior pentru hol

Atunci când doriți să montați gresie pe hol este extrem de important să țineți cont de dimensiunile și de forma acestuia. De obicei, holurile sunt neglijate, atât atunci când vine vorba despre montarea gresiei, cât și când se fac, în general, renovări, iar acest lucru poate duce de multe ori la discrepanțe între design-ul holurilor și cel al celorlalte încăperi ale locuinței.

 

În general, plăcile ceramice, precum gresia, sunt recomandate pentru amenajarea holurilor, datorită rezistenței acestora, dar și faptului că sunt foarte ușor de întreținut.

În funcție de buget și de modul în care doriți să arate holul, puteți alege plăci de gresie cu diferite modele. În holurile de la intrare, vă veți confrunta cu murdărie și cu umezeală, de aceea gresia reprezintă o soluție perfectă pentru aceste spații.

 

Utilizarea gresiei vă oferă o amenajare practică și trainică pentru holuri, dat fiind faptul că specialiștii oricum nu recomandă folosirea parchetului în astfel de spații, deoarece acesta se poate deteriora în scurt timp din cauza umidității.


Gresie de interior pentru living

Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim la sufragerie atunci când vorbim despre montarea gresiei, însă este important să reținem că gresia poate aduce, pe lângă avantajele practice, și un aer și pentru cameră.

Dacă vă temeți că sufrageria dumneavoastră ar putea să arate ca o bucătărie în cazul în care montați gresie, e bine să știți că în prezent există o serie de modele care imită perfect aspectul cald al lemnului masiv natural sau chiar pe cel al pietrei reale.

 

Mai ales dacă trăiți un climat cald și umed, dacă aveți pardoseli cu gresie în sufragerie, veți obține mai mult confort termic pentru că spațiul se va simți mai rece. Plăcile porțelanate vor fi plăcute la atingere, dar nu vor reține căldura, așa cum o fac podelele din lemn.

 

Alte beneficii ale gresiei pentru pardoseala camerei de zi includ longevitatea, compatibilitatea cu animalele de companie, ușurința curățării petelor (spre deosebire de covor) și întreținerea practic zero, spre deosebire de alte materiale, cum ar fi lemnul natural sau piatra.


Gresie pentru interior antiderapantă

În ceea ce privește riscul de alunecare, este important să ținem cont de coeficientului de frecare (antiderapantă). Aparatul măsoară coeficientul de frecare dinamică dintre senzor (alunecător) şi suprafaţa examinată, el reproducând situaţia călcâiului, în momentul în care acesta are primul contact cu suprafaţa pe care urmează să se deplaseze şi mersul în linie dreaptă.

 

Din experienţă, au rezultat următoarele intervale de valori ale coeficientului de frecare μ, pentru aprecierea suprafeţelor din punctul de vedere al frecării:

● μ < 0.19 pericol mare de alunecare ( periculos )

● 0.20 < μ < 0.39 pericol destul de mare de alunecare ( sub limitele
de siguranţă acceptate )

● 0.40 < μ < 0.74 frecare satisfăcătoare ( potrivit pentru o
utilizare normală )

● μ > 0.75 frecare excelentă ( potrivit pentru zone în care există
cerinţe speciale )


Gresie de interior pentru trafic intens

Una dintre cele mai importante caracteristici ale gresiei este duritatea, măsurată pe scara Moh. Deoarece fiecare spațiu al casei are particularitățile sale, este important să alegeți un material care să se
preteze necesităților camerei.

 

Astfel, potrivit evaluărilor Porcelain Enamel Institute, există cinci clase
de duritate:

● Clasa I: Fără trafic pe jos. Adecvat pentru aplicații numai pe perete.

● Clasa II: aplicații de trafic ușor sau pereți interiori. Se potrivește în zonele în care traficul este făcut cu pantofi moi, fără murdărie. De exemplu, băi și dormitoare fără acces exterior.

● Clasa III: Trafic ușor până la moderat, precum și blaturi și pereți. Potrivită pentru spații cu trafic normal și puține surse de zgârieturi. Se potrivește în toate camerele casei, cu excepția bucătăriilor, a intrărilor și a altor zone cu trafic intens.

● Clasa IV: Trafic moderat până la intens. Poate fi instalată în toate zonele casei, inclusiv bucătării, holuri, intrări. Acestea sunt cele mai bune plăci de podea de utilizat, deoarece combină perfect frumusețea și
funcția.

● Clasa V: trafic intens până la foarte intens, precum și expunere la zgârieturi. Funcționează bine în orice cameră a casei, precum și în spațiile comerciale.

 

CESAROM vă oferă nenumărate tipuri de gresie ideală pentru spațiile din
interior, iar ofertele pot fi consultate AICI.