Gresia pentru baie. Care sunt cele mai bune soluții pentru baia ta 

Baia este una dintre cele mai importante încăperi din casele noastre, iar amenajarea ei nu poate fi ignorată.

Deși poate să pară un lucru banal la prima vedere, alegerea gresiei pentru baie este foarte importantă, atât în ceea ce privește tipul de gresie, cât și designul.

Cei mai mulți dintre noi ne orientăm doar după preț sau culoare, dar puțini dintre noi ținem cont de caracteristicile materialelor, care, în cele din urmă, se dovedesc a fi cele mai importante.

Idei de amenajare pentru baie

Atunci când ajungeți în magazine sau pe site-urile de profil, veți găsi tot felul de materiale: gresie sau faianță lucioasă, mată, simplă, cu model, cu aspect marmorat, rustic, cu flori, cu motive geometrice, gresie mată sau lucioasă.

Pentru baie se potrivesc mai toate tipurile de pardoseală: gresie neporțelanata sau porțelanată, travertin, piatră, cuarț. Până la urmă, preferințele dumneavoastră sunt cele care primează în luarea deciziei, însă sfaturile de mai jos vă vor ajuta să vă definiți ceea ce vă doriți și ceea ce se potrivește cu adevărat pentru dumneavoastră.

În cazul în care nu sunteți familiarizat cu amenajările interioare, este foarte posibil să nu știți la ce să vă gândiți prima dată atunci când vine vorba despre gresia pe care ar trebui să o alegeți. Mai mult, gama generoasă de oferte de pe piață pot părea copleșitoare.

Ei bine, e important ca, pentru început, să știți că gresia de interior poate să fie împărțită în diverse tipuri. Acestea diferă în funcție de materialul din care este confecționată respectiva gresie, dar și în funcție de procedeul de obținere și de duritatea acesteia.

Din acest motiv, este extrem de important să fim atenți la materialele pe care le folosim și trebuie să fim siguri că acestea sunt cele mai potrivite pentru locuința noastră.

Gresia porțelanată este ideală pentru exterior, dar și pentru interior, mai ales datorită procedeului de prelucrare a materialului. Astfel, gresia porțelanată este extrem de rezistentă, fie că vorbim despre spații rezidențiale sau comerciale.

Gresia porțelanată este ideală pentru acele persoane care preferă un aspect apropiat de materialele naturale, cum ar fi lemnul.

Baia este un loc în care curățarea frecventă este absolut necesară, iar pentru aceasta avem nevoie să utilizăm substanțe destul de puternice. Din acest motiv, gresia și faianța sunt materialele preferate în amenajarea băilor, datorită rezistenței crescute a acestora.

Mai mult decât atât, acestea au un aspect curat și proaspăt și sunt ușor de întreținut, fiind curățate și igienizate extrem de ușor.

Plăcile de gresie sunt rezistente la apă, dar acest lucru nu înseamnă că acestea sunt sută la sută impermeabile. De aceea, este important ca, în zonele de lângă sau de sub cabina de duș, spre exemplu, să utilizați un kit pentru izolarea acestei suprafețe chiar înainte de aplicarea plăcilor ceramice.

Dacă alegeți plăci de piatra naturală, asigurați-vă ca acestea sunt montate corespunzător pentru a preveni infiltrațiile de apă și apariția mucegaiului.

Plăcile mici de gresie și faianță (10 x 10 centimetri) pot să arate bine în băile mici, dar liniile de rosturi pot uneori să dea un aspect nu tocmai plăcut. Din acest motiv, cel mai potrivit ar fi să alegeți plăci de dimensiune medie (40 x20 centimetri), deoarece acestea sunt mai potrivite pentru amenajarea băilor de dimensiuni mici și medii.

Atenție, însă, la spațiul dintre toaletă, chiuvetă și fereastră, spre exemplu. Dacă acesta este mult prea compact, atunci o gresie și o faianță mică ar fi mai potrivite pentru ca vor „curge” mai bine decât cele mari, mai ales că nu vor necesita prea multe ajustări.

În general, gresia reține căldura, așa că nu ar trebui să se simtă rece la picioare, dar acest lucru depinde mult de suprafața pe care este aplicată respectiva gresie. Dacă locuiți într-un apartament la etaj și acesta este încălzit iarna, nu veți avea o astfel de problemă. Însă, dacă locuiți la casă și gresia este așezată pe șapă, atunci aceasta poate să se răcească considerabil.

În ultima perioadă, tot mai mulți clienți aleg să utilizeze gresia porțelanată pentru încălzirea în pardoseală, datorită faptului că acest tip de încălzire oferă un confort sporit, are un impact estetic minim și vine, mai mult decât atât, cu avantaje financiare.

Una dintre întrebările cele mai frecvente, atunci când clienții optează pentru gresia porțelanată pentru încălzirea în pardoseală, este cea legată de alegerea ei. Transmiterea căldurii variază în funcție de doi factori: grosimea materialului și conductivitatea termică a acestuia. Cu cât grosimea pardoselii este mai mică, cu atât conductivitatea termică va fi mai mare, prin urmare, capacitatea de a transmite căldură prin materialul cu care este acoperită este mai mare.

Având o inerție termică ridicată, gresia porțelanată este ideală în cazul încălzirii prin pardoseală. Fiind subțire, acest tip de gresie permite căldurii să radieze în mod constant și omogen.

Modele de gresie pentru baie

În cazul în care doriți ca baia dumneavoastră să nu arate ca un salon de spital, este important să aveți grijă la textura plăcilor de gresie pe care le veți monta.

Gresia antiderapantă pentru baie

Astfel, cu cât textura este mai aspră, cu atât gresia va fi mai puțin alunecoasă. Iar în ceea ce privește baia, este absolut important să utilizați o gresie cu un grad de aderență ridicat, pentru a evita, bineînțeles, accidentările.

În ceea ce privește gradul de antiderapare, este important să ținem cont de coeficientului de frecare (antiderapantă). Aparatul măsoară coeficientul de frecare dinamică dintre senzor (alunecător) şi suprafaţa examinată, el reproducând situaţia călcâiului, în momentul în care acesta are primul contact cu suprafaţa pe care urmează să se deplaseze şi mersul în linie dreaptă.

Din experienţă, au rezultat următoarele intervale de valori ale coeficientului de frecare μ, pentru aprecierea suprafeţelor din punctul de vedere al frecării:

  • μ < 0.19 pericol mare de alunecare ( periculos )
  • 0.20 < μ < 0.39 pericol destul de mare de alunecare ( sub limitele de siguranţă acceptate )

· 0.40 < μ < 0.74 frecare satisfăcătoare ( potrivit pentru o utilizare normală )

· μ > 0.75 frecare excelentă ( potrivit pentru zone în care există cerinţe speciale )

Albul și nuanțele gri/crem sunt cele mai utilizate în amenajarea băilor. Acestea au un aspect clasic și „clean” și reflectă lumina. Avantajul faptului că acestea reflectă lumina este acela că dau iluzia de spațiu mai mare, dat fiind că multe dintre băi, mai ales cele de la bloc, nu sunt chiar atât de spațioase.

Pentru a evita un aspect mult prea rigid, folosiți multe accesorii colorate pentru a crea pete de culoare.

Actualmente, este foarte la modă stilul marocan, astfel că plăcile de mozaic sunt foarte folosite la placarea suprafețelor din baie. Sunt disponibile atât de multe stiluri, dimensiuni și culori, încât este imposibil să nu puteți adăuga culoare băii dumneavoastră.

CESAROM vă oferă nenumărate tipuri de gresie ideală pentru spațiile din interior, iar ofertele pot fi consultate AICI.