Amenajări living. Idei și sfaturi pentru un design ideal

Amenajarea livingului este una dintre cele mai importante etape atunci când decidem să renovăm o locuință. Motivul este simplu: vom petrece în living cea mai mare parte a timpului în care suntem acasă, așa că este extrem de important să avem un spațiu amenajat pe placul nostru, astfel încât să ne simțim cât mai bine în propriul cămin.

De la piesele de mobilier, până la decorațiuni, iluminare sau materialele folosite pe podea și pe pereți, fiecare element este important, așa că trebuie să fim extrem de atenți la detalii.

Compartimentarea și amenajarea acestei camere pornesc de la interesele și nevoile fiecărei familii, însă un lucru este cert: livingul este cea mai frecventată cameră a locuinței, prin urmare procesul de amenajare trebuie să includă această caracteristică distinctă.

Piese de mobilier necesare în living

Elementul central al unui living este canapeaua. Și nu este doar un clișeu din filme: aici vă veți petrece o mare parte din timp, așa că această piesă de mobilier trebuie să fie nu doar aspectuoasă, ci și comodă.

Pe canapea vă veți petrece multe seri vizionând filmele preferate, pe ea vă veți relaxa la finalul zilei sau veți sta la palavre cu prietenii. Cele mai importante criterii în alegerea unei canapele țin de dimensiune, formă și confort.

În cazul în care dispuneți de mai mult spațiu sau aveți un living open space, puteți opta chiar pentru un colțar.

Din fața canapelei nu poate lipsi măsuța de cafea. În cazul în care aveți un spațiu limitat, puteți opta pentru o măsuță de cafea cu blat din sticlă sau chiar pentru una rabatabilă.

Unul dintre principalele puncte de interes în living este televizorul, așa că de aici nu poate lipsi comoda TV. Aceasta oferă și spațiu în plus de depozitare, astfel că aici puteți să puneți accesoriile televizorului, câteva decorațiuni discrete sau chiar puteți să amenajați o mică bibliotecă, un element foarte la modă în ultima perioadă.

Barul este elementul ideal de legătură atunci când vorbim despre un living open space. Acesta poate fi realizat din structura pereților de rezistență, caz în care este important să vă asigurați că este în ton cu stilul de amenajare. Acest lucru poate fi realizat simplu, cu ajutorul accesoriilor și al pieselor de mobilier precum scaunele de bar înalte sau a etajerelor și suporturilor de sticlă. Puteți opta și pentru o masă de bar, pe care să o integrați în living, mai ales dacă nu aveți un living open space.

Dacă doriți o atmosferă mai intimă, având în vedere că locuim într-o țară în care temperaturile scad sub 0 grade Celsius, cea mai bună idee este să aveți în living un șemineu. Șemineul se potrivește oricărui stil de living, iar pe piață se găsesc, în ultimii ani, tot mai multe modele, astfel că este aproape imposibil să nu găsiți un model care să se potrivească proiectului dumneavoastră.

De cele mai multe ori, șemineul este un punct de atracție în încăpere, motiv pentru care ar trebui să aibă un perete sau un colț dedicat care să aibă doar rol estetic.

Livingul poate foarte bine găzdui și un spațiu de lucru. Puteți transforma cu ușurință un colț liber într-un birou simplu, practic și în armonie cu restul elementelor din cameră. Nu trebuie să facă parte din set cu biblioteca, măsuța de cafea, etajerele sau scaunele. Ba chiar dimpotrivă, puteți să achiziționați un birou de culoare diferită față de restul livingului, astfel că acesta va reprezenta o pată de culoare în principala cameră a locuinței dumneavoastră.

De asemenea, puteți opta pentru o măsuță de laptop sau o măsuță de cafea multifuncțională care poate deveni instant spațiu de lucru. Acestea sunt ideale mai ales dacă este vorba despre un living de dimensiuni reduse.

Decorațiuni ideale pentru living

Pe lângă obiectele de mobilier, decorațiunile sunt esențiale pentru personalizarea unui living.

Una dintre acestea este tapetul. Acesta reprezintă o modalitate foarte accesibilă, ușor și rapid de implementat pentru decorarea pereților și poate oferi acel element special care pune în valoare punctele de atracție din camera de zi. Alegeți un model care să se îmbine armonios și creează un spațiu unitar alături de mobilier și fiți atenți să nu încarce inutil spațiul. Un pattern complicat sau o culoare mai pretențioasă va limita opțiunile pentru corpurile de mobilier.

Alt element care contribuie semnificativ la schimbarea decorului dintr-o încăpere este un set de perdelele sau draperii. Există numeroase materiale și modele moderne din care puteți alege, astfel încât să se potrivească din punct de vedere estetic cu mobila.

De asemenea, un covor poate schimba total aspectul livingului și vă va oferi un plus de confort. Nenumărate modele se găsesc pe piață, așa că veți avea, cu siguranță, de unde alege. Covorul trebuie să fie suficient de mare pentru ca piesele de mobilier din acea zonă să fie plasate pe el sau laturile acestuia să nu depășească zona delimitată de canapea și fotolii ori colțar.

Dacă doriți să evitați monotonia, puteți opta pentru alte obiecte decorative, precum tablouri, vaze sau oglinzi.

Iluminarea livingului poate reprezenta de multe ori o provocare, deoarece sufrageria este, de obicei, cea mai mare încăpere din casă. Există mai mulți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți elementele de iluminat, cum ar fi: cât de multă lumină naturală pătrunde în living și ce activități se desfășoară aici. Dacă veți folosi livingul și ca birou, aveți nevoie de veioze sau lampadare, iar avantajul acestora este că vor crea foarte ușor o atmosferă primitoare.

În cazul luminii de accentuare, aceasta insistă asupra unor detalii, cum ar fi rafturi, tablouri sau alte obiecte decorative. Recomandarea este să optați pentru pentru aplice luminoase cu rol practic, dar și estetic. Astfel, puteți completa cu lumânări decorative, care vă vor da o stare de bine și vor crea și ele o atmosferă primitoare în livingul dumneavoastră.

Utilizarea plăcilor ceramice în living

Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim la sufragerie atunci când vorbim despre montarea gresiei, însă este important să reținem că gresia poate aduce, pe lângă avantajele practice, și un aer șic pentru cameră.

Dacă vă temeți că sufrageria dumneavoastră ar putea să arate ca o bucătărie în cazul în care montați gresie, e bine să știți că în prezent există o serie de modele care imită perfect aspectul cald al lemnului masiv natural sau chiar pe cel al pietrei reale.

Mai ales dacă locuiți într-un climat cald, puteți apela la pardoseli cu gresie în sufragerie pentru a obține mai mult confort termic, iar spațiul se va simți mai rece. Plăcile vor fi plăcute la atingere, dar nu vor reține căldura, așa cum o fac podelele din lemn.

Alte beneficii ale gresiei pentru pardoseala camerei de zi includ longevitatea, compatibilitatea cu animalele de companie, ușurința curățării petelor (spre deosebire de covor) și întreținerea practic zero, spre deosebire de alte materiale, cum ar fi lemnul natural sau piatra.

În ceea ce privește gradul de uzură, este important să ținem cont de clasificarea PEI (Porcelain Enamel Institute), care măsoară rezistența la trafic a plăcilor de gresie.

Astfel, există cinci indici de rezistență la uzură, iar gresia se alege în funcție de gradul de uzură la care aceasta va fi supusă, deci de spațiul în care va fi montată:

· PEI I – pentru zone cu trafic ușor (baie, dormitor)

· PEI II – pentru zonele cu trafic moderat

· PEI III – pentru zone de locuit cu trafic intens (bucătării, holuri, scări, terase, pavaje în curți, alei)

· PEI IV – pentru zone comerciale cu trafic mediu, cum ar fi birourile sau chiar camerele de hotel

· PEI V – pentru zonele comerciale cu trafic intens, cum ar fi magazinele, drumurile pietonale din orașe etc.

Din acest motiv, este extrem de important să fim atenți la materialele pe care le folosim și trebuie să fim siguri că acestea sunt cele mai potrivite pentru locuința noastră.

CESAROM vă oferă nenumărate tipuri de gresie ideală pentru spațiile din interior, iar ofertele pot fi consultate AICI.