Idei de amenajare a bucătăriei 

În ultimii ani, bucătăria a început să aibă mai multe utilități. Nu mai este doar spațiul în care gătim și luăm masa împreună cu prietenii și familia, ci a devenit și spațiul în care unii dintre noi lucrăm, în care ne desfășurăm activitățile sau începem noi hobby-uri. De aceea, indiferent de trenduri și tendințe, e important de luat în considerare nevoile fiecărui membru al locuinței. 

Cea mai bună alegere pe care o putem face pentru pereții bucătăriei este alegerea unei faianțe. Aceasta se curăță ușor, este rezistentă în timp, nu își modifică culoarea, nu se pătează și oferă personalitate bucătăriei, datorită varietăților de forme, dimensiuni și modele. Mai mult decât atât, există faianță pentru toate bugetele, astfel că este aproape imposibil să nu găsiți modelul potrivit pentru bucătăria dumneavoastră. 

Un alt element de design pe care îl putem aduce bucătăriei este alegerea unei gresii porțelanată. Aceasta este ideală pentru persoanele care preferă un aspect apropiat de materialele naturale, cum ar fi lemnul. În plus, este extrem de rezistentă la uzură, motiv pentru care o putem lua în considerare când vorbim despre bucătăria unui apartament, dar și despre bucătăriile comerciale sau exterioare 

Regulile de amenajare ale unei bucătării 

Când vine vorba de alegerea plăcilor ceramice pentru bucătărie, există câteva detalii semnificative care ne pot ajuta să luăm cea mai bună decizie.  

În primul rând, trebuie să ținem cont de mărimea bucătăriei. În funcție de spațiul disponibil, există o dimensiune ideală a faianțelor și a modului în care le montăm.  

În al doilea rând, alegerea unei culori potrivite este importantă pentru că putem oferi senzația de spațialitate și creăm un echilibru vizual. Specialiștii recomandă folosirea a cel mult două-trei culori pentru amenajarea bucătăriei. 

Organizarea spațiului poate influența modul în care alegem faianța și va trebui să ținem seama de dimensiunea electrocasnicelor mari și a mobilierului de bucătărie.  

În funcție de stilul pe care-l alegem pentru bucătărie, plăcile de faianță pot fi montate simetric sau asimetric, cu jocuri de linii și forme. Variantele simetrice sunt perfecte în bucătăriile minimaliste, moderne și în cele de dimensiuni mici și foarte mici, în timp ce plăcile cu model, jocurile și soluțiile asimetrice sunt utile într-o bucătărie clasică, în cele cu un aer vintage sau în cele în care se urmărește mai ales efectul general, nu neapărat stilul. 

Amenajarea unei bucătării mici 

Un lucru cu care ne confruntăm des în alegerea gresiei și a faianței pentru o bucătărie mică, este dorința de a crea un spațiu cât mai deschis și de-al optimiza, astfel încât să răspundă tuturor nevoilor noastre. Din fericire, pe piață există o gamă largă de colecții disponibile, de unde se poate găsi cea mai bună soluție pentru bucătărie. 

În cazul acesta, primul lucru pe care-l recomandăm este alegerea unor plăci ceramice de dimensiuni mai mari, care să ofere senzația de spațiu și volum. Mărimea plăcilor este mereu influențată de dimensiunea spațiului pe care dorim să-l amenajăm, așadar, cu cât bucătăria este mai mică, cu atât dimensiunea plăcilor de gresie sau faianță poate fi mai mare. Dacă gresia folosită în bucătărie se continuă și în încăperea cu care aceasta comunică, se creează iluzia unui spațiu mai mare. 

Următorul pas este alegerea unor culori deschise și suprafețe lucioase, care să ofere luminozitate. Suprafețele  mate, culorile mai puternice sau combinațiile de texturi și culori sunt mai potrivite într-o bucătărie mare. 

Amenajarea unei bucătării open-space 

Primul lucru pe care ne dorim să-l facem în cazul unei bucătării open-space este de a crea o limitare clară cu sufrageria sau living-ul. Acest lucru se poate face fie printr-o insulă de bucătărie, fie prin alegerea unor modele de gresie diferite pentru cele două spații, care să se armonizeze, dar și să creeze în același timp senzația a două încăperi diferite. 

Și în acest caz apelăm la plăci ceramice de dimensiuni mari, pentru a oferi senzația unui spațiu mai amplu.  

Amenajarea unei bucătării în exterior 

Pentru că în ultimii ani au apărut numeroase tipuri de locuințe moderne, există cazuri în care bucătăria se poate afla pe balcon sau pe terasă. În acest caz, intervin doi noi factori decisivi: rezistența la intemperii și la cicluri îngheț-dezghet, așadar pentru exterior este obligatoriu folosirea gresiei porțelanate.  

Porozitatea gresiei este extrem de importantă, în special atunci când plăcile urmează să fie montate în bucătărie, încăperi ce necesită pardoseli rezistente la umezeală. Nu este recomandată folosirea plăcilor faianță sau de gresie poroasă la exterior, deoarece acestea au absorbție mare de apă, ceea ce va duce la deteriorarea plăcilor sub acțiunea repetată a ploilor, zăpezilor și gheții.  

Pe site-ul CESAROM găsiți nenumărate tipuri de gresie porțelanată, gresie și faianță, atât pentru bucătăriile interioare, cât și cele exterioare. Consultă ofertele AICI și folosiți CESAROM AR Designer pentru a testa gresia în spațiul dumneavoastră.