Amenajarea sau renovarea unei locuințe reprezintă de foarte multe ori o provocare, iar alegerea gresiei și faianței nu reprezintă o excepție.
Dat fiind faptul că este vorba despre o investiție pe termen lung, este important, totuși, să alocați suficient timp pentru a alege tipurile de gresie și de faianță pe care le veți monta în locuința dumneavoastră, pentru ca acestea să fie durabile, rezistente și să arate impecabil odată cu trecerea timpului.
Tipuri de gresie și faianță
În primul rând, este important să știți ce tipuri de plăci există pe piață.
Atunci când ajungeți în magazine sau pe site-urile de profil, veți găsi tot felul de referințe: faianță lucioasă, mată, simplă, cu model, cu aspect marmorat, rustic, cu flori, cu motive geometrice, gresie mată sau lucioasă.
În cazul în care nu sunteți familiarizat cu amenajările interioare, este foarte posibil să nu știți la ce să vă gândiți prima dată atunci când vine vorba despre gresia sau faianța pe care ar trebui să le alegeți. Mai mult, ofertele generoase de pe piață pot să pară copleșitoare.
Ei bine, e important ca, pentru început, să aflați că plăcile ceramice generic numite gresie și faianță pot fi împărțite în diverse categorii. Acestea diferă în funcție de materia primă din care sunt produse respectivele plăci, dar și în funcție de temperaturile de ardere care duc la caracteristice fizice și chimice diferite.
Pentru mulți, plăcile ceramice simple și plăcile ceramice porțelanate par unul și același lucru, iar diferențele dintre ele insesizabile, însă lucrurile nu stau chiar așa. Plăcile porțelanate sunt, într-adevăr, un tip de material ceramic, însă procesul de obținere al plăcilor porțelanate include o temperatură ridicată, de până la 1200 grade Celsius. După uscarea în cuptoare speciale, plăcile ceramice porțelanate glazurate se decorează cu designuri care redau cu mare precizie apectul pietrelor, lemnului, marmurei, granitului, natural. Așa se obțin două caracteristici importante ale plăcilor porțelanate: translucența și porozitatea scăzută, ceea ce înseamnă că produsul final absoarbe și reține mai puțină umiditate. Totodată, acest procedeu face ca placa porțelanată să fie dură și densă, ceea ce-i conferă rezistență la umiditate, la cicluri îngheț-dezgheț și suprafețe rezistente la trafic intens, la pătare și la acțiunea agenților chimici.
Proprietarii de case pot alege fie plăci porțelanate glazurate, fie neglazurate. Și aici există câteva diferențe. Alegerea unei plăci fără glazură, colorată în masă poate fi una optimă pentru zonele cu trafic intens, scări, alei, terase exterioare. Plăcile glazurate vă vor oferi mai multe opțiuni de culoare și design față de placa de gresie porțelanată neglazurată.
Plăcile ceramice simple sunt mai puțin dense și mai puțin rezistente la acțiunea apei decât cele porțelanate, însă dacă destinația acestora este corect aleasă (faianțele se utilizează doar la interior și doar pentru pereți, iar gresia neporțelanată doar la interior), atunci reprezintă soluția optimă, funcțională și estetică pentru spațiile interioare ale locuinței. Totodată, dacă sunt întreținute corespunzător, plăcile ceramice pot avea o viață lungă.
În ceea ce privește gradul de uzură, este important să ținem cont de clasificarea PEI (Porcelain Enamel Institute), care măsoară rezistența plăcilor ceramice cu ajutorul unui dispozitiv special, cu role abrazive.
Astfel, gresia se alege în funcție de gradul de uzură la care aceasta va fi supusă, deci de spațiul în care va fi montată:
- PEI II – pentru pardoseli supuse unui trafic redus (camere de zi, livinguri, dormitoare)
- PEI III – pentru pardoseli din zonele de locuit cu trafic mediu (bucătării, holuri, coridoare, logii și terase acoperite)
- PEI IV – pentru pardoseli interioare sau exterioare din zone de locuit, spații comerciale supuse unui trafic normal, cum ar fi: intrări locuințe, bucătării comerciale, terase, birouri, săli de expoziții sau chiar camerele de hotel
- PEI V – pentru pardoseli supuse circulației intense cu un ritm susținut din zonele comerciale sau industriale. Sunt suprafețele glazurate cele mai rezistente la trafic și deci pot fi utilizate la placarea pardoselilor din magazine, aeroporturi, săli de așteptare, alei publice, curți, recepții hotel și hale industriale.
Cele mai multe persoane aleg gresia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi culoarea acesteia, textura, decorul sau luciul. Dar este important să înțelegem că există 2 categorii de plăci ceramice pentru pardoseli:
- Plăci ceramice cu absorbție foarte redusă de apă, denumite gresii porțelanate. Acestea pot fi glazurate sau neglazurate. Fiind foarte rezistente la cicluri îngheț-dezgheț, au ca destinație principală spațiile exterioare. Placarea gresiilor porțelanate necesită adezivi și chituri flexibile, special create pentru utilizare exterioară.
- Plăci ceramice cu absorbție mai mare de apă (poate ajunge până la 10%) sunt utilizate doar la interior (holuri în locuințe, living-uri, băi, bucătării în funcție de cât de mic este procentul absorbției de apă). Aceste plăci ceramice sunt doar glazurate. Placarea acestor gresii se realizează cu adezivi și chituri obișnuite pentru utilizare la interior.
Denumirea de „gresie rectificată” nu se referă la proprietățile fizice sau cele mecanice ale gresiei, ci la procesul de finisare al muchiilor plăcii ceramice. În urma acestei prelucrări mecanice a plăcii de gresie, muchiile vor avea un aspect drept și vor forma un unghi perfect de 90 de grade. Se pot rectifica atât plăcile de gresie, cât și de faianță. Dimensiunile rezultate după rectificare fiind exacte, permit obținerea unor spații continuue, perfect plane și cu rosturi minime (1-2 mm). Procesul de rectificare aduce un cost suplimentar care se reflectă în prețul produsului.
Gresiile nerectificate au aceleași proprietăți fizice și chimice cu plăcilor rectificate, doar că muchiile acestora au o mică bavură ce rezultă natural în procesul de presare.
Diferența dintre gresie și faianță
Faianța este tipul de placă ceramică ce se recomandă să fie montată doar pe pereți. Este o placă cu porozitate mai mare, de aceea nu este recomandată pentru finisarea pardoselilor. În general se optează pentru introducerea elementelor de decor în designul pereților. Plăcile decorative aduc vibrație și culoare, dar și prețiozitate într-o amenajare.
Gresia este destinată montării pe pardoseli, dar poate fi montată și pe pereți. Ea poate fi de interior sau de exterior, în funcție de cât de densă și implicit cât de rezistentă este la acțiunea apei.
Astfel, în momentul alegerii gresiei, trebuie ținut cont de tipul de spațiu în care urmează să fie utilizată. În acest sens, s-au făcut clasificări ale gradelor de rezistență la abraziune (valori de PEI) și de antiderapare ale plăcilor ceramice, adică de rezistență la alunecare. Valorile rezistenței la alunecare se determina prin mai multe metode. Metoda planului înclinat (valori notate cu R) împarte gresiile glazurate sau neglazurate astfel:
- R9 – rezistență redusă la alunecare – se recomandă folosirea acestora în locuințe (băi, dar nu zona dușului, dormitoare, etc)
- R10 – rezistență medie la alunecare – se recomandă folosirea în spații rezidențiale, în încăperi precum: bucătării, livinguri, coridoare, băi.
- R11 și R12 sunt gresii cu rezistență bună la alunecare, gresii porțelanate glazurate și neglazurate care se pot utiliza în spații comerciale, aeroporturi, hoteluri, alei pietonale., cantine, restaurante, etc
- R13 sunt gresii porțelanate glazurate sau neglazurate, cele mai rezistente la alunecare. Se recomandă a fi utilizate în spațiile din jurul piscinelor, pe alei pietonale, în spații industriale, băi publice, vestiare, parcări.
Avantajele plăcilor decorative
Plăcile de gresie și faianță decorative au o serie importantă de avantaje. , Aceste plăci au avantajul că vin într-un număr mare de modele și culori, astfel că, indiferent de proiectul și de ideile dumneavoastră, veți putea găsi plăcile potrivite.
Gresia și faianța de tip decorativ mai au și avantajul de a inobila aspectul locuinței dumneavoastră și îi pot conferi o notă de originalitate, în funcție de modul în care decideți să le utilizați.
Există și posibilitatea să folosiți gresia sau faianța de tip decorativ doar pe anumite porțiuni ale încăperilor. Astfel, dacă aveți, spre exemplu, o baie în care gresia și faianța sunt albe, puteți intercala plăci decorative pentru a rupe monotonia și pentru a vă transforma baia într-un spațiu decorat într-un mod original.
Plăcile 3D
Printre cele mai interesante plăci decorative sunt cele de tip 3D. Faianța 3D este apreciată pe scară largă pentru decorarea pereților. Aceasta este disponibilă în numeroase dimensiuni, texturi și culori, oferind combinații nesfârșite pentru a aduce o notă de fantezie în fiecare spațiu din casă.
Principalul său avantaj? Estetica! Reliefurile și volumele tridimensionale creează jocuri de lumini originale și adaptate stilurilor contemporane.
Un astfel de stil decorativ poate fi fără probleme adoptat pentru a îmbrăca anumiți pereți ai interiorului locuinței dumneavoastră, de la bucătărie până la dormitor, trecând prin hol, baie sau sufragerie.
Tipuri de gresie și faianță adaptate nevoilor dumneavoastră puteți găsi în colecțiile CESAROM, disponibile AICI și le puteți testa în spațiul dumneavoastră cu CESAROM AR Designer.