Ghid: Cum să vă amenajați baia și bucătăria în 2024 

Amenajarea băii, pas cu pas

Designul și amenajarea unei băi joacă un rol esențial în configurarea generală a unei locuințe. Este un spațiu pentru care atenția la detalii și informarea corectă sunt cruciale pentru a obține rezultate optime. Fiecare decizie legată de materialele folosite, de amplasarea mobilierului și de selecția accesoriilor și a decorurilor trebuie luate cu mare grijă pentru a asigura un echilibru între confort și estetică în interiorul casei dumneavoastră.

Am pregătit, așadar, un ghid detaliat care vă va ajuta pas cu pas să creați baia pe care o doriți, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Pasul 1: Planificare și inspirație

Începeți amenajarea băii cu o planificare atentă, care să ia în considerare caracteristicile acesteia: dimensiunea, amplasarea, precum și lucrările pe care urmează să le efectuați (duș de tip walk-in, cadă, poziționarea mobilierului în funcție de racordurile de apă, canalizare și curent).

Odată ce aceste aspecte tehnice au fost stabilite , puteți să vă concentrați asupra stilului pe care doriți să-l adoptați: rustic, modern, minimalist, maximalist, eclectic și altele. Puteți căuta inspirație în reviste de design interior, pe site-uri specializate, în bloguri sau chiar pe platforme precum Pinterest. De asemenea, puteți consulta și un designer de interior pentru a vă ghida în crearea ambientului dorit.

Pentru un plus de inspirație pentru amenajările de anul acesta, vă recomandăm să încercați CESAROM ARdesigner sau puteți consulta acest articol de blog în care am povestit despre trendurile anului 2024 în materie de băi.

Pasul 2: Selecția Materialelor și culorilor potrivite

Una dintre cele mai importante decizii în amenajarea băii este alegerea materialelor. Această alegere poate fi influențată de caracteristicile specifice ale băii pe care intenționați s-o amenajați, dar și de designul dorit și preferințele personale ale membrilor familiei.

Gresia și faianța reprezintă o alegere excelentă pentru podeaua și pereții unei băi, datorită durabilității lor și rezistenței la umiditate. În plus, acestea sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni și design-uri care imită marmura, piatra și lemnul, păstrând în același timp caracteristicile specifice plăcilor ceramice: asigură un mediu sigur, sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, sunt rezistente pe termen lung și mai ușor de curățat și întreținut, comparativ cu alte materiale, precum lemnul.

Gresia porțelanată reprezintă o categorie de plăci ceramice care, datorită compoziției și a arderii la temperaturi foarte ridicate (1190 °C ), este foarte durabilă, rezistentă la uzură si potrivită pentru zone umede, datorită absorbției scăzută de apă. Această caracteristică este, de altfel, prima și cea mai importantă atunci când vorbim de gresia porțelanată. Acest tip de gresie este și alegerea ideală pentru placarea suprafețelor cu încălzire în pardoseală, deoarece facilitează schimbul termic și păstrează căldura pentru mai mult timp.

Un alt tip de placă ceramică de luat în considerare în amenajarea băilor este mozaicul. Plăcile de mozaic porțelanate sunt ideale atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, mai ales pentru zona dușului, deoarece sunt durabile și ușor de întreținut. Unul dintre marile plusuri ale plăcilor de mozaic este că sunt extrem de versatile. Ele vin într-o varietate de dimensiuni, forme, modele și culori și sunt soluția perfectă și pentru spațiile greu accesibile sau cum ar fi nișele datorită ușurinței în montare. Combinarea diferitelor tipuri de plăci de mozaic poate adăuga o notă interesantă încăperii și poate crea iluzia unui spațiu mai mare.

Avantajele funcționale ale plăcilor ceramice.

CESAROM pune la dispoziție și plăci cu suprafață safe+, ce asigură protecție antibacteriană. Aceste plăci au fost tratate ireversibil cu o dispersie coloidală de nanoparticule de argint (AgNP), asigurând o protecție înglobată în structura plăcilor ceramice înainte de ardere. Prin ardere acestora la 1190 C, se asigură o barieră bacteriostatică, igienică, intrinsecă, ce nu se degradează odată cu trecerea timpului.

Un alt aspect de care e nevoie să țineți cont, atunci când vorbim despre podeaua unei băi, este gradul de rezistență la alunecare. De aceea, pentru a preveni accidentele, este important să alegeți gresie cu clasa de rezistență la alunecare minim R9.

În gama de produse de la RAKO veți găsi produse cu suprafață ABS (Anti-alunecare-R10/B-Soft). Suprafata ABS este ușor de curățat, asigurând în același timp rezistență ridicată la alunecare (R10/B) pentru zonele în care suntem predispuși să pășim cu picioarele goale (precum baia și bucătăria), dar și pentru alte spații cum ar fi piscinele sau scările.

Alegerea culorilor

În funcție de stilul, dar și de atmosferă dorită, puteți alege și culorile. Puteți opta pentru nuanțe luminoase pentru a face baia mai spațioasă și primitoare sau pentru nuanțe mai închise pentru un aspect mai elegant, mai intim.

Deși albul este una dintre cele mai populare alegeri pentru amenajarea băilor, în ultimii ani tendințele ne-au îndreptat atenția către tonuri neutre, pastel sau chiar culori mai vibrante. Pentru mai multă inspirație cu privire la culorile pe care să le alegeți pentru amenajarea băii, vă puteți inspira din acest articol.

Sfaturi generale

CESAROM pune la dispoziție un calculator online, care vă permite să calculați cantitatea de plăci ceramice de care aveți nevoie, în funcție de dimensiunea gresiei sau faianței alese, precum și al spațiului pe care îl aveți de amenajat. Puteți accesa acest calculator pe site-ul, în secțiunea “Calculator plăci” sau îl puteți testa chiar aici.

Specialiștii recomandă achiziționarea cu un surplus de 10-15% din materiale, pentru a ține cont și de pierderile rezultate din tăiere.

Apoi, este important să luați în considerare că bugetul poate suferi modificări de 10-20% în plus față de cel planificat inițial, având în vedere situațiile neprevăzute care pot apărea pe parcursul proiectului.

Pasul 3: Montajul plăcilor ceramice

Chiar dacă gresia și faianța urmează să fie montatede un profesionist sunt unele aspecte la care este indicat să fim atenți:

  • Este recomandat să achiziționați un adeziv pentru plăci în acord cu tipul de placă ceramică și destinația plăcii respective (interior-exterior, zone cu trafic, etc.), chit de rosturi și distanțiere de plastic pentru realizarea rosturilor. Se mai poate achiziționa un lac de protecție pentru rosturi care se aplică cu pensula, pentru a le proteja de murdărie.
  • Suprafețele pe care se montează ceramica trebuie să fie perfect plane, compacte și curate, fără urme de praf sau grăsime.
  • Pentru a obține un efect natural al suprafeței vă sugerăm ca înainte de a placa o suprafață să selectați plăci din mai multe cutii și să le mixați între ele.
  • Este foarte important să respectăm dimensiunea rosturilor recomandate de producător, în nici un caz să nu montăm plăcile ceramice fără rost. Acestea contribuie la absorbția mișcărilor de dilatare/contracție a plăcilor prevenind dislocarea lor din stratul adeziv și compensează eventualele diferențe de calibru ale plăcilor.

Pentru mai multe detalii despre alegerea materialelor și montarea plăcilor ceramice, vă rugăm să consultați acest ghid.

Pasul 4: Alegerea Mobilierului și Accesoriilor

Alegerea mobilierului și a accesoriilor reprezintă un aspect esențial în amenajarea băii. Cel mai important criteriu în alegerea mobilierului pentru baie este funcționalitatea acestuia în raport cu nevoile utilizatorilor, urmat de caracterul estetic al pieselor selectate.

În funcție de spațiul disponibil, puteți alege un mobilier care oferă mai multe spații de depozitare, pentru a menține baia ordonată și bine organizată.

Pasul 5: Iluminat și Ventilație

Iluminatul potrivit este esențial în baie, iar atunci când este bine plasat, poate schimba complet atmosfera. Asigurați-vă că există suficientă lumină în zona oglinzii.

Ventilația adecvată este la fel de importantă, întrucât ajută la prevenirea acumulării de umiditate și apariția în timp a mucegaiului. Pentru a menține un mediu sănătos, alegeți un sistem de ventilație eficient.

Amenajarea băii poate fi o experiență creativă, care vă va aduce satisfacție pe termen lung. Cu acest ghid, veți avea toate resursele necesare pentru a transforma baia într-un spațiu estetic, confortabil și funcțional, perfect adaptat stilului dumneavoastră de viață.

Idei de amenajare, baie mică

Desigur, deciziile în amenajarea băii vor fi influențate de mărimea acesteia. Cum putem să amenajăm o baie astfel încât spațiul să pară mai mare, ținând cont că în România, majoritatea apartamentelor care se găsesc pe piață au băi cu dimensiuni mai mici, puteți vedea în continuare.

Uitați câteva idei utile:

  • Alegeți elemente de mobilier compacte, care vă vor ajuta să vă organizați lucrurile din baie.
  • Optați pentru o paletă de culori deschise, pasteluri, griuri colorate și tonuri neutre, pentru a face încăperea să pară mai mare.
  • Folosiți o oglindă mare, pentru a crea impresia de spațiu și a adăuga lumină.
  • Accesoriile, lămpile, suporturile pentru prosoape și dulapurile suspendate pot fi de ajutor pentru amenajarea inteligentă a băii.
  • Optați pentru duș în loc de cadă, pentru a salva spațiu.
  • Evitați supraîncărcarea cu accesorii sau decorațiuni excesive care pot fi copleșitoare pentru o baie de mici dimensiuni.
  • Utilizați plăci și suprafețe care să confere iluzia de continuitate, respectiv de spațiu mai mare.
  • Montați plăcile în direcție orizontală pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.

Amenajarea Bucătăriei, pas cu pas

Bucătăria rămâne, așa cum s-a tot spus de-a lungul timpului, inima unei case: este locul unde gătiți, unde mâncați și socializați cu cei dragi. Amenajarea inteligentă a bucătăriei poate aduce un plus de valoare experiențelor dumneavoastră, în funcție de nevoile fiecărui membru al familie, dar și de creativitatea cu care e amenajată.

Prin acest ghid, vă oferim o serie de sfaturi și idei pe care să le aveți în vedere când vă construiți sau reamenajați bucătăria.

Pasul 1: Planificare și funcționalitate

Primul pas în amenajarea bucătăriei dumneavoastră este să vă identificați nevoile și preferințele. Gândiți-vă la modul în care folosiți bucătăria, atât dumneavoastră cât și ceilalți membri ai familiei, și la activitățile desfășurate aici.

Dacă sunteți un bucătar pasionat, cel mai probabil vă veți dori un spațiu mai generos pentru gătit și depozitare. Dacă acesta este și locul unde luați masa, asigurați-vă că există suficient spațiu pentru o masă sau un bar. Dacă aveți animale de companie, ale căror boluri de mâncare sunt în bucătărie, poate vă doriți să le integrați în mobilier sau să aibă un loc special, pe perete.

În plus, țineți cont de circulația din bucătărie. Ar trebui să se creeze un flux eficient între zona de preparare, cea de gătit și cea de servire. Planificați cu atenție amplasarea electrocasnicelor și a blatului de lucru, pentru a vă asigura un mediu funcțional.

Apoi, alegeți stilul de design al încăperii. Vă puteți inspira din reviste de specialitate, site-uri, bloguri sau chiar Pinterest. Puteți consulta și un designer de interior, care să vă ajute să vă puneți amprenta în amenajare.

Pasul 2: Alegerea designului și culorilor

Culorile și finisajele au un impact semnificativ asupra aspectului și atmosferei bucătăriei. Plecând de la stilul ales – natural și sofisticat, modern cu accent pe funcționalitate inteligentă, glam cu elemente de lux, eclectic, minimalism funcțional sau altul – alegerea materialelor pentru podea și pereți, a blatului de lucru și definirea paletei de culori vor juca un rol esențial în crearea unui spațiu actual și atrăgător.

Când vine vorba de pereții unei bucătării, faianța este alegerea ideală datorită ușurinței în curățare, rezistenței în timp, stabilității culorii și varietății mari de forme și modele disponibile. Puteți îmbunătăți aspectul spațiului cu medalioane ceramice pentru o notă de eleganță sau personalitate ori puteți opta pentru faianță 3D pentru un efect de profunzime, originalitate și modernitate.

În plus, atât faianța cât și gresia sunt disponibile în diferite design-uri, cum ar fi cel de marmură, ciment, piatră sau lemn. Pentru pardoseală, puteți alege un design care imită parchetul, pentru un impact estetic natural.

Dacă aveți o zonă tip open-space vă recomandăm placarea pardoselii cu gresie porțelanată rectificată tip parchet întrucât:

  • Creează continuitate vizuală între bucătărie, living, hol.
  • Este compatibilă cu încălzirea în pardoseală.
  • Redă aspectul autentic de parchet din lemn masiv.

Alegerea culorilor potrivite pentru bucătărie depinde de mai mulți factori, inclusiv stilul ales, dorința de a accesoriza spațiul, amplasarea bucătăriei (într-un spațiu deschis sau închis, interior sau exterior). Pentru a face cea mai bună decizie, puteți găsi inspirație din acest articol și să adaptați alegerile în funcție de preferințele și necesitățile dvs.

Pasul 3: Montajul plăcilor ceramice

Pentru montarea plăcilor ceramice se recomandă aceiași pași ca în cazul spațiilor destinate băilor. Pentru mai multe detalii despre alegerea materialelor și montarea plăcilor ceramice vă rugăm să consultați acest ghid.

Pasul 4: Alegerea Mobilierului și electrocasnicelor

Mobilierul joacă un rol important în amenajarea bucătăriei, de aceea este important să alegeți piese de calitate, durabile, care să ofere suficient spațiu de depozitare. Optând pentru dulapuri personalizate, puteți asigura o potrivire perfectă cu nevoile și preferințele dumneavoastră.

Atunci când vă pregătiți să amenajați bucătăria, este important să luați în considerare din timp electrocasnicele pe care le veți folosi: ce aveți nevoie, unde le veți amplasa și ce culori veți alege pentru a se potrivi stilului ales. De exemplu, accentele metalice potrivesc bine cu un spațiu modern cu accent pe funcționalitate inteligentă, în timp ce pentru un stil natural este posibil să preferați electrocasnice în nuanțe de ivoar sau culori pastelate.

Pasul 5: Decorarea

În ceea ce privește amenajarea bucătăriei, detaliile sunt cele care fac diferența. Plantele de interior, tablourile sau obiectele de artă pot adăuga un plus de caracter și o atmosferă plină de voie bună.

De asemenea, asigurați-vă că bucătăria dumneavoastră este bine organizată, astfel încât să vă poată asigura tot ce aveți nevoie. Folosiți suporturi pentru vase, organizatoare pentru sertare și rafturi pentru a menține ordinea și a maximiza eficiența spațiului disponibil.

Idei de amenajare, bucătărie mică

Dacă dispuneți de o bucătărie de mici dimensiuni, avem câteva sfaturi care vă vor ajuta să profitați de spațiul pe care-l aveți:

  1. Folosiți culori deschise pentru pereți și mobilier, pentru a face bucătăria să pară mai luminoasă și spațioasă. Puteți alege culori neutre, nuanțe pământii sau pastel.
  2. Pentru placarea podelei și a pereților alegeți gresie și/sau faianță rectificată. Acestea se pot monta cu rosturi înguste, astfel vom avea o suprafață uniformă care creează senzația de spațiu mai mare.
  3. De asemenea, pentru același efect de continuitate și spațiu mai mare vă recomandăm ca pentru zona backsplash-ului să utilizați plăci de 120×60 cm.
  4. Optați pentru un mobilier compact și multifuncțional: mese extensibile, scaune pliabile și dulapuri cu sisteme de depozitare inteligente, care pot economisi spațiu valoros.
  5. Folosiți-vă de spațiul vertical: rafturile de perete, dulapurile suspendate și recipientele pentru condimente pot fi amplasate pe pereți pentru a elibera spațiu pe blat.
  6. Asigurați-vă că aveți parte de lumină naturală, pentru a face ca spațiul să pară mai spațios și mai plăcut.
  7. Mobilierul fără mânere sau cu mânere integrate în uși poate crea un aspect minimalist, modern.
  8. Optați pentru electrocasnice de dimensiuni mai mici.
  9. Instalați spoturi LED, bandă de iluminat sub dulapuri Pentru un perete de accent recomandăm să alegeți medalioane cu design simplu.

Ghid de montare a plăcilor ceramice

Pentru mai multe detalii despre pregătirea și montarea plăcilor ceramice, vă recomandăm acest ghid, realizat de specialiștii CESAROM.

Cu aceste ghiduri, sunteți gata să vă amenajați baia sau bucătăria pe care v-o doriți. Iar pentru mai multă inspirație, vă recomandăm să parcurgeți și celelalte articole de pe blog.

Puteți vedea întreaga gamă de produse CESRAOM aici, de la gresie, la faianță și piese de decor, ideală pentru băi și bucătării. Le puteți testa chiar la dumneavoastră acasă, cu ARDesigner.